Pexels-Leandro

Lokfietsen in Gent krijgen nieuw gps-systeem om fietsdieven te betrappen

De Gentse politie vernieuwt het gps-systeem van de lokfietsen die ze inzet om fietsdieven te betrappen. Dat systeem was vorig jaar nog maar vernieuwd, maar het werkt niet goed. "We kregen soms heel laat het signaal dat de fiets werd verplaatst. Een keer stond de fiets al in Anderlecht."

"Het gps-systeem vertoont technische mankementen. In principe is het zo dat, als de fiets wordt verplaatst, wij daarvan een signaal krijgen", zegt Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie. "Dat gebeurde soms niet op tijd, en zelfs een enkele keer helemaal niet." Een keer is de politie zelfs ver buiten Gent moeten gaan om een lokfiets te halen. En dat is niet de bedoeling, vertelt hij: "Die fiets bleek in Anderlecht te zijn. We hebben dan de lokale politie verwittigd die de fietsdieven heeft geklist en we zijn de fiets gaan ophalen."

Uit Nederland

Het "oude" systeem was nog maar een jaar geïnstalleerd en wordt nu al vervangen door een ander: "Het nieuwe komt uit Nederland en wordt nu in de lokfietsen geplaatst. Van zodra alles technisch in orde is, komen de fietsen terug in het straatbeeld."

Lokfietsen worden al langer gebruikt in het Gentse om fietsdieven te klissen op plaatsen waar vaak fietsen worden gestolen. Zo'n fiets lijkt op een gewone fiets, maar heeft een verdoken gps-systeem. Zo kan de fiets gevolgd worden door de politie.

Meest gelezen