Foto Zhangzui - Unsplash

Hapert je wifi in je huis? Het kan aan je kerstlichtjes liggen

Goedkopere kerstverlichting die flikkert of van kleur verandert, kan storingen veroorzaken in je internetverkeer. Professor elektrotechniek Guy Vandenbosch van de KU Leuven legt in "De wereld vandaag" uit hoe dat komt.

Heb je net je kerstboom volgehangen met kleurrijke lichtjes, merk je dat je internet trager gaat. Net zoals babyfoons, mobiele telefoons of speakers kunnen kerstlichtjes het signaal van je wifi thuis verstoren.

Guy Vandenbosch, professor elektrotechniek aan de KU Leuven: "Het gaat vooral om kerstverlichting waar elektronica in zit, bijvoorbeeld om van kleur te veranderen of te pinkelen. De elektronica binnenin zorgt ervoor dat signalen teruggaan naar het elektriciteitsdistributienet, als je daar geen gepaste filter op zet." Hoe kan dat de wifi nu verstoren?

"Als je ook een wifisysteem gebruikt met een draadloze verbindingsset die je in het stopcontact steekt bij je router of modem en tegelijk in de kamer waar je televisie staat, dan gaat het wifisignaal ook via het elektriciteitsdistributienet. En je ziet het al komen: de storingen van je lampjes zitten op dat net, maar ook je wifi. Het ene signaal gaat dus het andere storen."

Oplossing: "Wat duurdere lampjes kopen waar een geschikte filter in zit, lampjes die daar ook op getest zijn. Dan kan de bron van de storing zich niet voordoen. Dan kan het signaal niet reizen naar de kamer waar je modem of je tv staat," aldus Guy Vandenbosch.

De Nederlandse provider KPN heeft nog andere tips: "Vergroot de afstand tussen de kerstlichtjes en de modem. Of verplaats de modem tijdelijk zodat er een groter afstand is met de kerstverlichting. Zorg daarbij dat de lampjes niet komen tussen de modem en de plek waar het internet wordt gebruikt.

BELUISTER:  prof. Guy Vandenbosch in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen