Videospeler inladen...

Hoe telt de politie deelnemers van een betoging? Geen exacte wetenschap, maar schatting

Bij betogingen krijg je snel twee cijfers over het aantal deelnemers. Een cijfer volgens de telling van de politie en een volgens de tellingen van de organisatoren. Het cijfer van de politie ligt vaak lager dan het cijfer van de organisatoren, maar daar is een simpele verklaring voor.

Vanmiddag was er alweer een betoging in Brussel. Deze keer kwamen twee vakbonden op straat voor meer koopkracht. Om een cijfer te plakken op het aantal deelnemers aan een betoging, gebruikt de politie een teller om de rijen mensen te tellen. Op die manier wordt een schatting gemaakt van het aantal deelnemers.

"We komen zo tot een benadering van het aantal deelnemers, maar komen niet tot een exact cijfer", legt Ilse Van de Keer, de woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene uit in het "Laat journaal".

Wetenschappers nemen aan dat de organisatoren graag het cijfer wat hoger leggen om het draagvlak van hun protest kracht bij te zetten.

"Je zou ook gebruik kunnen maken van 4G-data om het aantal deelnemers in kaart te brengen, maar ook dat zou een cijfer bij benadering zijn", legt Evelien De Pauw, docent maatschappelijke veiligheid van de Vives Hogeschool uit in het "Laat journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen