Radio 2

Huishoudhulpen voeren actie in Beringen voor meer koopkracht: "Werkgevers beweren dat er geen geld is, maar er wordt veel winst gemaakt"

Vandaag hebben de vakbonden een protestactie gehouden aan het hoofdkantoor van Het Poetsbureau in Paal-Beringen.  Ze gaven er symbolisch een brief aan de Sint. Met de actie vragen de huishoudhulpen niet alleen meer respect voor hun job maar ook om meer koopkracht.

ABVV, ACV en ACLVB hielden vandaag een protestactie aan het hoofdkantoor van Het Poetsbureau in Paal-Beringen. De Sint gaf er symbolisch een brief aan CEO Jo Mellemans met de eisen van de vakbonden, want de onderhandelingen in de sector van de dienstencheques zitten muurvast.

“De werkgevers zeggen dat er geen geld is maar wij denken dat er twee opties zijn”, zegt Femke Buys van het ACV. “Ofwel zijn er bedrijven zoals deze die voldoende winst maken en die genoeg verdienen om extra’s aan hun huishoudhulpen te geven, ofwel is er een andere optie en dat is dat de rekening doorgeschoven wordt naar de klanten die vaak meer dan voldoende bereid zijn om te betalen. Want met de vooropgestelde 0,4% loonsverhoging kunnen mensen hun rekeningen niet betalen”, zegt Buys.

"Maar dat is nog niet alles", gaat Buys verder. “Een groot knelpunt zijn de gebrekkige vervoers- en de parkeerkosten. Zonder wagen geraken huishoudhulpen bijna nergens en de brandstofprijzen swingen de pan uit. De huishoudhulpen krijgen maar 13 cent per kilometer voor de verplaatsing tussen twee klanten, terwijl de overheid 37 cent voorziet. Dat bedrag moet absoluut opgetrokken worden."

We hebben tijdens corona grote risico’s genomen door bij mensen te gaan werken

Mieke Vanhove, ABVV

“De werkgevers gunnen ons niets, ze erkennen het zware werk niet dat we doen", zegt Mieke Vanhove van het ABVV. "Ze beweren dat er geen geld is maar de bedrijven maken nog altijd veel winst. De verplaatsingskosten moeten we, ondanks het lage loon, grotendeels zelf betalen. We hebben ook nog altijd geen coronapremie gekregen. Nochtans hebben we grote risico’s genomen door bij mensen te gaan werken tijdens de coronacrisis. Veel collega’s verlaten nu zelfs de sector. Voor de anderen zitten er dit jaar geen cadeautjes in voor de feestdagen", zegt ze teleurgesteld.

(lees verder onder de foto)

Radio 2

CEO Jo Mellemans van Het Poetsbureau in Paal-Beringen heeft begrip voor de actie van de huishoudhulpen: “Ik vind ook dat de huishoudhulpen sectoraal meer mogen verdienen. Het Poetsbedrijf heeft al in juli beloofd om eind december een coronapremie uit te betalen, en dat als een van de weinige dienstenchequebedrijven. Ik hoop dat er in de sector een akkoord komt, en dan zal er hoogstwaarschijnlijk wel een verhoogde vervoerstussenkomst inzitten ook. Maar in dat sectorakkoord heb ik geen enkel mandaat, ik zit niet in die commissie en heb daar evenveel over te zeggen als onze huishoudhulpen”, besluit hij. 

Meest gelezen