Verwendung weltweit

Muzikant en componist John Miles, bekend van "Music (was my first love)", is overleden

Muzikant en componist John Miles, bekend van de wereldhit "Music (was my first love)" en zijn passages in "Night of the Proms", is op 72-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Newcastle (Engeland). Dat meldt zijn familie op Facebook. Hij stierf na een korte, ernstige ziekte.

In 1976 scoorde John Miles een wereldhit met "Music (was my first love)". Het nummer groeide uit tot het lijflied van "Night of the Proms", waar Miles al tijdens de eerste editie in 1985 te gast was. De muzikant maakte sinds het begin van de concertreeks in Antwerpen integraal deel uit van de tour, met uitzondering van twee jaar.

Bekijk zijn grootste hit "Music (was my first love"):

Van tournee met Stevie Wonder tot duet met Miley Cyrus

Die twee jaar liet hij verstek gaan met een reden: hij begeleidde toen Tina Turner als musical director en leadgitarist. Turner was overigens niet de enige artiest die hij bijtrad: Miles zong een aantal nummers bij Alan Parsons Project, begeleidde Joe Cocker en ging op tournee met onder meer Fleetwood Mac, Stevie Wonder en Jimmy Page van Led Zeppelin. 

Daarnaast deelde Miles met nog meer wereldsterren het podium. Hij maakte duetten met Andrea Bocelli (1995), Michael McDonald (2002), Sharon den Adel (2009), Anastacia (2012), Zucchero (1999), Emily Bear (2017), Lara Fabian (2007), Milow (2018) en Ronan Keating (2016). Verder verzorgde hij covers van hits van onder meer Queen, Led Zeppelin, ELO, Miley Cyrus, Avicii en Van Halen. 

Miles aan het werk met Andrea Bocelli in 1995:

"Het zal nooit meer hetzelfde zijn"

Intussen sijpelen de eerste reacties op zijn overlijden binnen. Het Antwerpse Sportpaleis, de thuisbasis van "Night of the Proms", reageert verslagen op het nieuws. ""Night of the Proms" en jij was een "match made in heaven". Je was er bijna elk jaar bij, en elk jaar opnieuw weer die zelfde liefde en warmte die je ons gaf. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar toch gaan we voor altijd hetzelfde geluk voelen als we de noten van "Music" horen", klinkt het. 

Bij Carl Huybrechts, jarenlang presentator van het concert, komt het nieuws hard aan. "Het bericht komt hard binnen. Het is een donderslag bij heldere hemel. John wist nog maar een maand van de fatale diagnose."

Beluister hier het gesprek met Sportpaleis-directeur Jan Vereecke in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Tienen en Leuven worden de komende dagen opgeluisterd met een muzikaal eerbetoon op de beiaarden:

Naast zijn vrouw Eileen, met wie Miles 49 jaar getrouwd was, laat hij een zoon en dochter en twee kleinkinderen na. "Hij was een liefhebbende echtgenoot, vader en grootvader en we zullen hem enorm missen", aldus zijn familie op Facebook. "Hij zal voor altijd voortleven in onze harten met de prachtige muzikale erfenis die hij heeft achtergelaten." 

John Miles was een vaste gast op Night of the Proms sinds 1985:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

En ook "Night of the Proms" maakte een pakkend eerbetoon:

Meest gelezen