Malaria eiste 69.000 extra doden in 2020 als gevolg van de coronapandemie, zegt de WHO

Vorig jaar overleden wereldwijd 630.000 mensen aan malaria. Dat zijn er 69.000 meer dan het jaar voordien. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had zelfs een verdubbeling van het aantal sterfgevallen verwacht door de invloed van de coronapandemie op de gezondheidszorg, maar helemaal positief is het plaatje niet. 

"De internationale gemeenschap heeft het ergste kunnen voorkomen", zei directeur Pedro Alonso van het programma tegen malaria van de Wereldgezondheidsorganisatie. De WHO vreesde dat tijdens de coronapandemie in vele landen het gezondheidssysteem zodanig op de proef zou worden gesteld, dat er misschien wel een verdubbeling op til was van het aantal malariadoden. Nu is er een oversterfte door malaria van 12 procent. Er waren meer dan 240 miljoen besmettingen en bijna 630.000 mensen zijn aan de ziekte overleden. Meestal ging het om kinderen onder de 5 en het gros van de besmettingen en overlijdens deed zich voor in Subsaharaans Afrika. 

Ondanks een vertraging de laatste jaren, komt malaria steeds minder voor.  Er was een daling met een kwart op 20 jaar tijd. En ook de sterftegraad is met de helft gedaald. 15,3 op 100.000 mensen sterven aan de ziekte die wordt overgedragen door de malariamug. Toch maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen om de ongelijke verdeling van de ziekte.  Daardoor komt de doelstelling in gevaar om de ziekte tegen 2030 voor 90 procent uit te roeien. 

AP2012

China en El Salvador tegenover Afrikaanse landen

Vorig jaar zijn twee landen malariavrij verklaard: China en El Salvador.  En er zijn nog verschillende landen waar het de goede kant opgaat. Maar tegelijk waarschuwt Pedro Alonso voor een groot aantal Afrikaanse landen onder de Sahara, waar de vooruitgang in de strijd tegen malaria niet alleen stagneert maar zelfs afneemt. "Ik vrees dat we aan het begin staan van een mogelijke malariacrisis. Wereldwijd zijn we de ziekte aan het uitroeien, maar het probleem wordt erger in een groot aantal delen van Afrika."

We staan voor een mogelijke malariacrisis in Afrika
Pedro Alonso, malariadirecteur Wereldgezondheidsorganisatie

Het goede nieuws is dat de Wereldgezondheidsorganisatie eind oktober een eerste malariavaccin heeft aanbevolen voor kinderen in Afrika. Het vaccin  is ontwikkeld door de Belgische afdeling van farmareus GlaxoSMithKline in Waver. Enkele weken na die aankondiging, liet ook de medische donor GAVI weten dat het de verspreiding van het vaccin zou helpen finaniceren.  Maar er is veel geld nodig. De WHO schat dat de budgetten om malaria tegen 2030 bijna uit de wereld te helpen, bijna moeten verdriedubbelen. 

Meest gelezen