Enca Caen

Kunstenaar Enca Caen uit Merelbeke bouwt reuzengroot gouden ei in Spaans dorpje

In Orxeta, een dorpje in het Spaanse Alicante staat een reuzengroot, gouden ei van bijna 6 meter hoog. Het ei heeft ook een grote kroon. Het is een ontwerp van kunstenaar Enca Caen, een Merelbeekse ambassadeur, die is uitgeweken naar Spanje. Het ei symboliseert de wedergeboorte na de gezondheidscrisis en coronapandemie en is meteen ook een tijdscapsule. Op 1 januari gaat het dicht om pas over 10 jaar weer open te gaan.

Enca Caen - de artiestennaam van Enzo Carels - begon al in maart aan de bouw van het reuzenei. "Ik wou iets doen, eerst en vooral voor de Spaanse bevolking hier, maar eigenlijk voor alle coronaslachtoffers wereldwijd." Het werk is niet zomaar een kunstwerk maar ook een tijdscapsule. "We vragen aan alle Vlamingen om hun coronabrief te schrijven over hun belevenissen tijdens 2 jaar corona, goed of slecht, dat maakt niet uit." Al die brieven worden dan voor 10 jaar opgesloten in het ei. 

We vragen aan alle Vlamingen om hun coronabrief te schrijven 

Enca Caen

De bedoeling is dat die brieven over 10 jaar uit het ei gehaald worden en er een tentoonstelling van gemaakt wordt. "We zouden de meeste brieven willen laten voorlezen door de kinderen van de plaatselijke schooltjes hier." 

Imposante en ook persoonlijke herdenking aan de coronaslachtoffers

Het coronavirus heeft de kunstenaar zelf ook allerminst gespaard. Hij verloor drie familieleden in de pandemie. "Net na onze verhuis naar Spanje. Mijn ouders zaten in een verzorgingstehuis en hebben het virus opgelopen via het verzorgend personeel, dat daar natuurlijk niets kon aan doen. En daardoor zijn mijn vader, mijn moeder en een jongere broer overleden aan corona. Drie familieleden op 6 maanden tijd. En mensen die niet ziek waren hé, zonder onderliggende aandoeningen, gezonde oude mensen. En ik ben niet alleen in dat geval, heel veel mensen hebben al familieleden verloren. Wereldwijd al meer dan 15 miljoen slachtoffers. Het is ongelooflijk, dat coronavirus." 

Drie familieleden op 6 maanden tijd. En mensen die niet ziek waren hé, zonder onderliggende aandoeningen, gezonde oude mensen

Enca Caen

Normaal moest het ei 6 meter hoog worden, maar Enca Caen is gestrand op 5 meter 40 omdat zijn ladder te kort was. Imposant is het alleszins."We hebben de kleuren gebruikt van de Spaanse vlag (rood en geel/goud) en daarna hebben we er een gouden kroon opgezet." De omtrek van het ei is maar liefst 12 meter en er is 9 ton materiaal ingekropen. 

Sterren met een boodschap

Je kan ook binnen in het ei gaan. "Aan de binnenkant plakken we het vol met sterren. Die geven we allemaal een gezichtje want die sterren zijn een herdenking aan alle doden die er gevallen zijn door corona". Op dit moment heeft Enca Caen al 600 sterren gemaakt en in het ei gehangen, maar tegen 1 januari wil hij zeker 2.000 sterren hebben. "Elke ster heeft een gezichtje en van veel brieven waar er een naam opstaat, schrijven wij de naam op een ster."

Maar aan de binnenkant zie je niet alleen die sterren. Een rode duivel van bijna 3 meter met het coronavirus in zijn handen, springt onmiddellijk in het oog.

Lees verder onder de foto

Enca Caen

"De duivel staat symbool voor het coronavirus, 't is zijn speelgoed, dat coronavirus. Hij heeft het coronavirus dan ook in zijn handen. Een immens groot virus van 30 cm doorsnede. Symbolisch willen wij de duivel en dat coronavirus opsluiten, zodat het nooit meer buiten kan." 

Al veel brieven, ook van politici

"Minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), heeft als eerste zijn coronabrief geschreven en daarna heb ik ook reactie gekregen van Conner Rousseau (Vooruit) en Egbert Lachaert (Open VLD). Die hebben mij bevestigd dat ze ook hun coronabrief gaan schrijven."

Enca Caen
Enca Caen

Meest gelezen