Belga

Molotovcocktail gegooid naar huis van Duitstalig Europarlementslid: "Mij lijkt dit het werk van anti-vaccinatieactivisten"

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een brandbom gegooid naar het huis van Pascal Arimont, een Duitstalig Europarlementslid. De gevel van zijn huis werd ook beklad met graffiti. Volgens Arimont gaat het wellicht om een reactie op zijn pro-vaccinatiestandpunt.

Pascal Arimont, die in het Europees Parlement zetelt namens de Christlich Soziale Partei (CSP, een zusterpartij van het cdH), ging zaterdagochtend broodjes halen voor zijn vrouw en kinderen, vertelt hij aan de redactie van RTBF: "Toen zag ik op mijn garagepoort in grote letters een boodschap staan: 'Liegen, chanteren, aanzetten tot haat, verdeeldheid zaaien... jullie zullen ervoor betalen.' Er hing ook een vreemde geur in ons huis. Iets later vonden we resten terug van een molotovcocktail, die naar de gevel van ons huis was gegooid, net onder de ramen van de kamer waar onze kinderen sliepen. Rond 1u 's nachts had ik ik wel een geluid gehoord, maar ik was toen niet gaan kijken. Blijkbaar was dat de molotovcocktail die gegooid werd. De brandstof was in het kelderraam gevallen."

Het is al de tweede keer dat Arimonts huis het doelwit is. "Ik vraag me af wat de volgende stap zal zijn. Ik ben politicus, ik ben gewend aan soms harde discussies. Wat gaat men hierna proberen om me bang te maken of om me het zwijgen op te leggen? Bovendien kunnen mijn vrouw en kinderen hier ook het slachtoffer van worden. Men heeft mijn huis in brand proberen te steken, terwijl mijn vrouw en kinderen lagen te slapen. Daarom heb ik een klacht ingediend bij de politie, omdat dit moet stoppen."

Arimont vermoedt dat de actie te maken heeft met zijn uitgesproken standpunt voor vaccinaties: "Ik meng me in dat debat, omdat ik ervan overtuigd ben dat vaccinaties de uitweg uit deze crisis zijn. Ik ben geen viroloog of vaccinoloog, maar ik pleit er wel voor om de wetenschappers te volgen. Als de wetenschap ons aanraadt om ons te laten inenten, wie ben ik dan om dat niet te geloven? Ik heb daar vrijdag nog een tekst over geschreven op mijn Facebookpagina. De dag erna wordt mijn huis aangevallen, dus voor mij lijkt er een duidelijk verband te zijn. Op sociale media ben ik ook al verschillende keren aangevallen."

Ik sta altijd open voor discussie, maar waar gaan die mensen stoppen?

Pascal Arimont (CSP)

Het europarlementslid heeft intussen een klacht ingediend bij de politie. "De politie is ter plaatse gekomen en heeft sporen opgenomen. Er is ook voor bescherming voor mijn gezin en mij gezorgd."

Enkele weken geleden werden ook al graffiti gespoten bij Oliver Paasch, de Duitstalige minister-president. "Ik denk dat die weerstand tegen vaccinatie in heel Europa leeft. Misschien speelt dat nog iets heviger in de Duitstalige gebieden. Ik dacht nog altijd dat die weerstand vooral intellectueel was, en niet fysiek agressief. Ik sta altijd open voor discussie. Nu vraag ik me af waar de grens ligt. Wanneer gaan die mensen zich afvragen waar ze gaan stoppen?"

Meest gelezen