Woedt discussie over mondmaskers voor jonge kinderen ook elders? "Al anderhalf jaar zo, zonder te mopperen"

De discussie over de mondmaskerplicht voor jonge kinderen is ook in andere landen gevoerd. Maar in het ene land hebben inwoners en politici er al minder moeite mee dan in het andere. Een overzicht.

De maatregelen in de verschillende landen zijn divers, ook nu de coronabesmettingen vrijwel overal in Europa stevig de hoogte zijn ingegaan. 

In Nederland en het Verenigd Koninkrijk moeten kinderen in de basisschool in de klas geen mondmasker dragen. In Nederland moet het voor bepaalde groepen wel in de gang.

In andere landen, zoals Spanje, zitten kinderen vanaf zes jaar dan weer al anderhalf jaar lang met een mondmasker in de schoolbanken. "Zonder mopperen", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Geen van de politieke partijen heeft van de mondmaskerplicht voor jonge kinderen de inzet van een strijd met de regering gemaakt. Anderhalf jaar later weet geen Spanjaard beter dan dat die mondmaskers op moeten."

Ook in Italië, dat als eerste land in Europa zwaar werd getroffen door de pandemie, is de mondmaskerplicht voor kinderen al lang van kracht. 

Leraren en ouders allang blij dat de scholen niet dicht moeten

In Duitsland is ze opnieuw ingevoerd, en ook daar zonder veel discussie. "Het mondmasker is maar kort weg geweest, dus waarschijnlijk zijn veel kinderen er gewoon aan gewend", zegt correspondente Charlotte Waaijers. "Over het algemeen zijn leraren en ouders allang blij dat de scholen niet dicht moeten."  

Videospeler inladen...

Wat wél kritiek oogst, zijn beleidslijnen die als niet consequent worden ervaren. "De ene keer besluiten dat mondkapjes niét nodig zijn, de andere keer dat ze wél nodig zijn: op dat wisselvallige komt wel kritiek", zegt correspondent Frank Renout in Frankrijk, waar mondmaskers sinds half november opnieuw verplicht zijn voor kinderen in de basisschool. Ook vinden sommige ouders en leerkrachten dat er meer aandacht zou moeten gaan naar goede ventilatie van de klaslokalen, meer dan naar het mondmasker. "Daar wordt door de regering in Frankrijk weinig op gehamerd."

Videospeler inladen...

Ook in Ierland klinkt kritiek op wisselende maatregelen. Vorige week werd een mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 9 jaar afgekondigd, maar die stuitte op redelijk wat verzet van ouders.

In de Verenigde Staten zijn mondmaskers voor kleine kinderen al ingeburgerd sinds het begin van de pandemie. Het federale gezondheidsinstituut CDC (Centres for Disease Control) adviseert iedereen vanaf 2 jaar om op publieke plaatsen een mondmasker te dragen – ook op scholen dus. "Zo’n 80 tot 90 procent van de scholen in de VS zijn publieke scholen", zegt correspondent Björn Soenens. "Vanaf de leeftijd van 2 jaar draagt iedereen in crèches en op scholen een mondmasker."

Al sinds april 2020 is het een gewoonte. "En niemand maakt er hier veel stampij over", zegt Soenens. "Als kindjes naar de speelplaats gaan, dragen ze het, zelfs tijdens het sporten houden ze het aan."

Copyright STRF/STAR MAX/IPx 2021

Enkel in Republikeinse staten is er verzet tegen het mondmasker en de coronamaatregelen in het algemeen. "Daar protesteren ze tegen verplichte vaccinatie van kinderen en tieners en fulmineren ze tegen het verplichte mondmasker op school. Maar in andere staten, ook waar het dragen van een mondmasker niet meer verplicht is van overheidswege, zie je nog op de meeste winkels en restaurant een waarschuwing: "No entrance without masks"." 

Meest gelezen