Duizenden vakbondsmilitanten betogen in Brussel voor koopkracht

Duizenden vakbondsmilitanten hebben in Brussel betoogd voor meer koopkracht. De bonden stuurden ook een waarschuwing uit naar de werkgevers en de regering: raken aan de index is een oorlogsverklaring. Wegens corona hadden de bonden de betoging wel relatief beperkt gehouden. De betoging verliep luid, met veel geknal van voetzoekers, maar zonder incidenten. Het overgrote deel van de manifestanten hield zich aan de mondmaskerplicht.

De christelijke en de socialistische vakbonden opgeroepen om vandaag in Brussel te betogen tegen de bestaande loonnormwet. Door die wet kunnen de lonen bovenop de automatische indexering maar beperkt stijgen. Nu het leven snel duurder wordt, wekt dat frustratie op. 

"De indexering is een minimum, want de mensen kunnen nu al niet volgen om hun facturen te betalen en hun aankopen te doen, zei Miranda Ulens, algemeen secretaris van de socialistische vakbond. "De index is al afgevlakt omdat er brandstoffen eruit zijn gehaald. Blijf met je handen af van die index."

"Mensen zien de prijzen stijgen in de winkels en aan de pomp, terwijl de lonen maar met 0,4 procent omhoog mogen", zei Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV. "De uitkeringen voor de aandeelhouders mogen wel meer stijgen. Dit is een boodschap aan de werkgevers en de regering. Deze loonnormwet moet worden aangepast."

Demonstranten maken zich vooral zorgen om het uitblijven van echte loonsopslag en de forse stijging van de energie- en andere prijzen:

Videospeler inladen...

Achter een groot spandoek - met daarop 'Koopkracht komt niet uit de lucht gevallen'  - trokken duizenden militanten van ACV en ABVV door Brussel, van Brussel-Noord naar het Centraal Station. Volgens de bonden zelf kwamen zo’n 6.000 militanten naar Brussel

Ook de hoge energiefactuur, aanvallen op de index en het criminaliseren van syndicale acties zaten de militanten hoog. Het verdedigen van de syndicale rechten staat hoog op de vakbondsagenda, sinds de veroordeling van 17 vakbondsmensen, onder wie ABVV-voorzitter Thierry Bodson, voor de blokkering van een viaduct op de E40 in Luik.

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn had een alternatieve dienstregeling uitgewerkt omdat een deel van de personeelsleden deelnam aan de actiedag.

Meest gelezen