Copyright Solvas-kantoor

Nieuw testcentrum in Lievegem op niet-conventionele plek: privé-initiatief verzekeringskantoor

Dominique Willems neemt zelf het initiatief om een testcentrum te openen in zijn verzekeringskantoor Solvas in Lievegem. Hij wil daarmee mensen uit het bedrijfsleven, die kampen met veel personeel dat in quarantaine moet, sneller helpen. Maar iedereen kan er zich officieel laten testen.

Meer en meer mensen moeten getest worden met de stijgende coronabesmettingen. Maar daar is capaciteit en plaats voor nodig. Dominique Willems van verzekeringskantoor Solvas neemt zelf het initiatief om het kantoor in Lievegem om te bouwen met net die reden: "De capaciteit heeft zijn limiet bereikt en dokters trekken volop aan de alarmbel. We willen ons steentje bijdragen."

De bedoeling is om de wachttijden om zich te laten testen in te korten. "Nu duurt het soms tot twee dagen en zijn er regelmatig vertragingen in bepaalde labo's. Op deze manier kunnen we het testen tot twee dagen vervroegen en de druk op de medische sector verlichten."

We kunnen het testen een aantal dagen vervroegen en de druk op de medische sector verlichten
Dominique Willems

Zelfstandig verpleegkundigen

Het kantoor werkt samen met thuisverplegingsdienst Mens & Zorg. De zelfstandig verpleegkundigen van de thuisverplegingsdienst doen dit naast hun gewone taak, want de thuiszorg moet natuurlijk ook blijven draaien. Verantwoordelijke Lode D'haenens: "We zien dat de nood aan testen enorm groot is en we wilden iets doen voor de burger. Ook om de huisartsen te ontlasten, zagen we de kans om zelf een testcentrum op te richten. Tussen haltwee en vijf uur 's middag staat de thuiszorg op een laag pitje en kunnen we het testcentrum bemannen"

 Mensen van het laboratorium van het UZ Gent komen dagelijks de testen ophalen. "Er is overleg geweest met hen, zij hadden nog capaciteit over", zegt Dominique Willems. "Zij maken ook het resultaat bekend via de officiële weg."

De wachtzaal

Nood vanuit bedrijfsleven

Het verzekeringskantoor heeft al wat ervaring met het afnemen van testen, vorig jaar nog lanceerden zij de snelbus. "De vraag om dit te doen kwam altijd vanuit het bedrijfsleven en vanuit een eigen noodzaak. Wij merken zelf, en wij zijn met 50 personeelsleden, dat wij problemen ondervinden als er mensen in quarantaine moeten. Met de nieuwe wetgeving waarbij er maar 1 dag op kantoor mag gewerkt worden, hadden we ineens ruimte vrij om dit centrum hier te openen."

Het testcentrum is gevestigd in een vleugel die apart staat van het kantoor. Je kan reserveren voor een PCR-test via de website van het kantoor zelf met een code die je ontvangt via de huisarts of via www.mijngezondheid.be. Hoe lang het testcentrum zal functioneren, is nog niet geweten. Lode D'haenens: "Dat zal afhangen van hoe lang de vierde golf gaat duren en dat zal ook in overleg met het UZ bepaald worden."

Meest gelezen