Archiefbeeld
Verwendung weltweit

Eurobiljetten krijgen make-over tegen 2024 (en iedereen mag mee bepalen hoe ze er zullen uit zien)

Gaan onze eurobiljetten er binnen een paar jaar helemaal anders uitzien? Dat kan zeker, want de Europese Centrale Bank (ECB) wil onze huidige eurobiljetten een nieuw gezicht geven tegen 2024. Iedereen mag daar bij helpen: de ECB wil de hulp van de Europese burger inschakelen, kondigt voorzitter Christine Lagarde aan. 

Op 1 januari 2002 namen de Belgen afscheid van de Belgische frank en stapten we over op de euro. Nu, 20 jaar later, wil de Europese Centrale Bank de eurobiljetten in een nieuw jasje steken. "De bedoeling is om de biljetten zo te ontwerpen dat Europeanen, ongeacht leeftijd of achtergrond, zich er beter mee kunnen identificeren", zegt Christine Lagarde.

De nieuwe briefjes zijn nog niet voor morgen: het consultatieproces zal enkele jaren in beslag nemen. In de eerste fase zouden er zogenaamde "focusgroepen" worden samengesteld, om de mening te vragen van de Europese burgers over mogelijke onderwerpen voor de toekomstige bankbiljetten. Die burgers mogen dus ideëen op tafel leggen over wat ze op de nieuwe briefjes willen zien.

Een thematische adviesgroep, met een deskundige uit elk Europees land, zal nadien een selectie voorstellen van nieuwe onderwerpen. Voor ons land werd fotograaf Stephan Vanfleteren aangeduid als expert.

We willen biljetten waar Europeanen zich beter mee kunnen identificeren

Christine Lagarde, voorzitter Europese Centrale Bank

De ECB zal dan het grote publiek om zijn mening vragen en een ontwerpwedstrijd organiseren. Wanneer je de nieuwe biljetten in handen zal hebben is nog niet duidelijk. Maar tegen 2024 wordt definitief beslist wie of wat er op de briefjes te zien zal zijn, en wanneer we ze kunnen uitgeven. 

De euro doorheen de jaren

De euro werd geïntroduceerd in 1999, maar pas in 2002 kwamen de eerste munten en biljetten op de markt. De voorbije jaren vond een geleidelijke upgrade plaats: de tweede generatie biljetten werden veiliger gemaakt en versleten minder snel. 

Het eerste briefje van 20 euro, in 2001
2001 AP

Maar aan het basisontwerp of de basiskleuren veranderde nooit iets fundamenteel. Zo is op de huidige bankbiljetten geen enkele bekende persoon of monument te zien. Hoe de toekomstige biljetten er zullen uitzien, is dus nog niet beslist, maar niets is op voorhand uitgesloten, klinkt het bij de ECB. "Mogelijk zien de nieuwe eurobiljetten er binnen enkele jaren helemaal anders uit."

Mogelijk zien de nieuwe eurobiljetten er binnen enkele jaren helemaal anders uit

Christine Lagarde, voorzitter Europese Centrale Bank

De euro is de officiële munteenheid van ongeveer 340 miljoen mensen in 19 EU-landen. In 2023 zou Kroatië deel gaan uitmaken van de eurozone, en een jaar later Bulgarije. 

Meest gelezen