Videospeler inladen...

Otsoe weigert zoon Mio (7) naar school te sturen met mondmasker: "Ik wil hem beschermen tegen druk en stress"

Otsoe Verdonckt is mama van de 7-jarige Mio. Ze houdt Mio vanaf woensdag bewust thuis. Ze schaart zich niet achter de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar op school. "Ik vind het frustrerend dat die verantwoordelijkheden bij hen worden gelegd, terwijl ze daar eigenlijk niet verantwoordelijk voor hoeven te zijn", vertelt Verdonckt in "Laat". Ze heeft zelfs een Facebookgroep opgericht om een netwerk van ouders samen te brengen en hun kinderen huisonderwijs te geven.

Sinds maandag moeten kinderen vanaf 6 jaar een mondmasker dragen in de klas. Dat stuit bij sommige ouders tegen de borst. Ook Otsoe Verdonckt vindt dat de maatregel niet kan. Ze gelooft niet dat het dragen van een  mondmasker in de klas nuttig is in de strijd tegen het coronavirus: "Er zijn bijvoorbeeld klassen van het 5e en 6e leerjaar die ook gesloten worden waar de mondmaskers al gedragen worden." 

Verdonckt stelt zich dan ook de vraag of er het probleem niet ergens anders ligt, ventilatie bijvoorbeeld. "Ik zag in het nieuws een school die gesloten moest worden. Daar heb ik nog lagere school gelopen. Ik zag daar dezelfde gebouwen als in de jaren negentig. Daar waren de ramen zelfs te hoog om te openen. Zit daar dan niet het probleem?"

Je moet op zoek gaan waarom het in sommige scholen wel een probleem is, en andere niet en niet een hele groep kinderen viseren

Otsoe Verdonckt

De mama snapt niet waarom er nu naar kinderen wordt gekeken als de motor van de besmettingen, ondanks dat daar momenteel de meeste besmettingen zijn. "Er zijn heel veel scholen waar geen problemen zijn, dus hoe komt dat dan?", vraagt ze zich af. "Je moet op zoek gaan waarom het in sommige scholen wel een probleem is, en andere niet en niet een hele groep kinderen viseren."

Dat de mondmaskerplicht de veiligheid binnen ons maatschappij zou verbeteren, stelt Verdonckt stellig in vraag. "Ik stel mij meer vragen over de schadelijke effecten op lange termijn. Is dat dan de veiligheid van de maatschappij verbeteren?"

Ze haalt aan dat er volgens haar te weinig onderzoek is gedaan naar de kosten en baten van een mondmasker. "Die kinderen zijn in volle ontwikkeling. Mimiek en non-verbale communicatie zijn belangrijk."

"Ik vind het frustrerend dat die verantwoordelijkheden bij hen worden gelegd, terwijl ze daar eigenlijk niet verantwoordelijk voor hoeven te zijn", vertelt Verdonckt in "Laat":

Videospeler inladen...

Verdonckt wil dus niet dat haar zoon vanaf woensdag naar school gaat met een mondmasker. Ze is dan ook van plan om hem huisonderwijs te geven. Ze heeft een Facebookgroep opgestart, "Thuisonderwijs Antwerpen", om een netwerk van ouders op te bouwen. Dat de groep misschien is uitgemond in een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid vindt ze niet erg. "Misschien is dat maar beter ook. Elke ouder weet wat het beste is voor zijn kind."

Aanvraag bij CLB

Vooraleer je je kind thuis kan onderwijzen, moet je dat aanvragen bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Dat moet als je, zoals Verdonckt, tijdens het schooljaar je kind toch huisonderwijs wil geven. Verdonckt heeft die aanvraag nog niet gedaan. "Samen met een aantal ouders zijn we ons daar uiteraard goed op aan het voorbereiden. Dat is niet iets waar we van vandaag op morgen zomaar aan kunnen beginnen."

Stefan Grielens, algemeen directeur van het CLB, vertelt dat huisonderwijs een recht is en dat het niet hun taak is om dwars te liggen. "Het is niet aan ons om politieagent te gaan spelen." Hij wijst wel op de mogelijke gevaren. "Je moet daar toch wat tijd en energie in steken. En als het niet goed loopt, dan hypothekeer je wel de kansen van je kind op latere studies."

Als het niet goed loopt, dan hypothekeer je wel de kansen van je kind op latere studies

Stefan Grielens, algemeen directeur CLB

De deadline om Mio huisonderwijs te geven sluipt wel steeds dichter bij. Tot woensdag is er in het katholiek onderwijs een overgangsperiode, maar vanaf dan is het menens. Toch voelt Verdonckt zich sterk in haar schoenen. Dat ze zelf geen ervaring heeft in lesgeven aan kinderen, houdt haar niet tegen. "We hebben verschillende pedagogen en leerkrachten in het team die zich daarvoor gaan inzetten." 

Waarom heeft Verdonckt een Facebookgroep opgericht? En hoe gaat ze huisonderwijs organiseren? Ze legt het uit in "Laat":

Videospeler inladen...

Dat de coronamaatregelen voor huisonderwijs hetzelfde zijn als op school, daar geeft Verdonckt geen gehoor aan. "Als je op restaurant gaat met zes, hoef je ook geen mondmasker te dragen. Dit zijn kinderen die in groepjes van zes zitten, dus ik zie niet in waarom zij een mondmasker moeten dragen. Uiteraard gaan we ook goed ventileren."

Bekijk hier het volledige interview met Otsoe Verdonckt in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen