Ouders in Tongeren dreigen met gerechtelijke stappen als hun kind verplicht wordt mondmasker te dragen

In basisschool Sint-Lutgart in Tongeren dreigen enkele ouders met gerechtelijke acties als hun kind vanaf woensdag zonder mondmasker geweigerd wordt. In andere scholen in Limburg hielden sommige ouders hun kind thuis, net omdat het een mondmasker moest dragen. Verder werd de mondmaskerplicht in de lagere scholen in Limburg goed opgevolgd, dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Limburg.  

"In mijn school zag ik vandaag geen kinderen zonder mondmasker", vertelt directeur Jeroen Pasveer van lagere school Sint-Lutgart in Tongeren. "Kinderen die nog geen mondmasker bij hadden, kregen er uitzonderlijk eentje van de school. Ik weet ook niet van ouders die hun kind van onze school thuishielden, net omdat het een mondmasker moet dragen. Wel zijn er enkele ouders die dreigen met gerechtelijke stappen als de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar woensdag wordt ingevoerd." 

Gerechtelijke procedure

"Er zijn ouders die zwaarwegende bezwaren hebben tegen het feit dat hun kind een mondmasker moet dragen", zegt directeur Pasveer. "Die hebben op dit moment toch al in de wandelgangen laten horen dat ze een gerechtelijke procedure zullen aanspannen als hun kind vanaf woensdag wordt teruggestuurd als het geen mondmasker draagt."

Vooral de berichten op de sociale media zorgen voor onrust binnen onze school

Jeroen Pasveer, directeur basisschool Sint-Lutgart, Tongeren

"In de school loopt het voorlopig nog vlot", zegt directeur Pasveer. "Maar we merken dat op sociale media heel wat mensen hun mening willen laten horen. Ik denk dat het op dit moment allemaal nog wel meevalt. Maar als woensdag het mondmasker verplicht wordt, verwacht ik toch wat strubbelingen", zegt Pasveer. 

Ver uit elkaar zodat mondmasker even af kan

In heel wat scholen worden vooral de leerlingen van de eerste twee leerjaren zo ver mogelijk uit elkaar gezet zodat af en toe het mondmasker toch eventjes af kan. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Vrije Lagere School Berkenbos Heusden-Zolder en in Next Basisschool Kosmos Zonhoven. In basisschool De Berk in Paal, Beringen, wordt er nu zelfs les gegeven in de keuken van de school om voldoende afstand tussen de kinderen te kunnen garanderen. 

Wij gaan eerder voor dialoog met de ouders dan voor uitsluiting

De Berk, Paal

"We weten nog niet of we kinderen woensdag gaan weigeren als ze zonder mondmasker komen", klinkt het bij basisschool De Basis in Alken. "Wij gaan niet onmiddellijk kinderen weigeren woensdag", zeggen ze ook in De Berk in Paal, "wij gaan eerder voor dialoog met de ouders". In andere scholen staat nu al vast dat kinderen zonder mondmasker vanaf woensdag zeker terug naar huis moeten. Kinderen met een medisch attest moeten in ieder geval geen mondmasker dragen. 

 

Meest gelezen