Plan Leeuwerik in Bilzen: "Vergroende pyloonvoeten moeten bedreigde akkerdieren redden"

De stad Bilzen en netbeheerder Elia gaan tien pyloonvoeten als groene stapstenen inrichten om de Haspengouwse akkernatuur te versterken. Op die manier moeten bedreigde akkersoorten zoals de veldleeuwerik meer kansen krijgen. Samen met de afgevaardigden van Elia plantte burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen) vandaag struiken rond de eerste pyloonvoet als startschot van Plan Leeuwerik.

Samen met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en netwerkbeheerder Elia stampt de stad Bilzen Plan Leeuwerik uit de Haspengouwse grond. Concreet zullen er tien gronden onder tien pyloonvoeten worden ingericht als groene stapstenen in het landschap.

“Dit soort ingrepen is noodzakelijk om de lokale biodiversiteit te versterken”, legt burgemeester Sauwens uit. “De veldleeuwerik is een soort die buiten de beschermde gebieden leeft, omdat hij vaak op akkers en graslanden broedt. Vooral in het zuidoosten van onze stad vinden we heel wat landbouwgebied dat specifieke akkersoorten aantrekt. Als we soorten zoals de veldleeuwerik niet definitief willen verliezen, is het belangrijk om de biodiversiteit van dit uitgestrekte cultuurlandschap te herstellen en te versterken.”

(Lees verder onder de foto.) 

De inrichting rond de pyloonvoeten zal bestaan uit combinaties van grassen, kruiden en struwelen van inheemse kruiden. “We beogen hiervoor een samenwerking met lokale landbouwers en de inzet van sociale economiebedrijven”, voegt de burgemeester er aan toe.

Geen hoge bomen onder hoogspanningslijnen

Raf Vandenboer van Elia geeft aan dat er omwille van veiligheidsredenen geen hoge bomen onder hoogspanningslijnen mogen groeien. “Maar het is wel mogelijk om deze percelen op een natuurvriendelijke manier in te richten. Met het stadsbestuur spraken we af dat ze het beheer onder de tien hoogspanningsmasten overnemen, zodat zij de inrichting en het beheer maximaal kunnen africhten op de noden van de veldleeuwerik en andere akkervogels. Alles verloopt in samenspraak met ons zodat wij de veiligheid kunnen blijven garanderen.”

Meest gelezen