Kinderen na eerste dag met mondmasker in de klas: van "het is toch goed gekomen" tot "het was wel wat irritant"

Vanaf vandaag moeten kinderen vanaf 6 jaar een mondmasker dragen op school. Met die maatregel wil de regering de stijgende coronabesmettingen in het onderwijs een halt toeroepen. In de basisschool De Kleine Wereld in Waregem waren de reacties gemengd. 

Veel leerlingen van basisschool De Kleine Wereld kwamen vandaag al met een mondmasker naar school, maar dat is niet altijd van harte.

Voor de leerlingen Matts Claeys en Eline Voet was het de eerste dag les met een mondmasker op. "Het is toch goed gekomen", zegt Claeys in "Het journaal". "Het was wel wat irritant. Als ik schreef, wreef het soms in mijn ogen", aldus Eline Voet.

Videospeler inladen...

Respect

"Ik ben er niet echt voorstander van", zegt Goedele Van Haute. "Ik denk dat het beter zou zijn dat de kinderen elkaar besmetten om immuniteit op te bouwen. Ik vind het ook niet ideaal dat de mimiek wegvalt." Maar toch draagt haar kind een mondmasker. "Ik vind het belangrijk om respect te tonen voor de anderen", zegt ze. 

Videospeler inladen...

Ridicuul

Werner Frans vindt de mondmaskerplicht vanaf zes jaar ridicuul. "Onze kinderen moeten niet de dupe zijn, omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet nemen", zegt hij. Als zijn kinderen verplicht een mondmasker moeten dragen in de klas, zal hij ze thuishouden. 

Videospeler inladen...

Hopelijk maar kort

Joke Henderickx denkt dat het wel zal lukken voor twee weken. "Hopelijk hoeft niet meer na de kerstvakantie", zegt ze. Haar kinderen vinden het niet echt leuk, maar Maxime ziet er toch een voordeel in. "Je kunt dan geen andere kinderen besmetten", zegt ze. 

Videospeler inladen...

Tevreden

Ann Matton is wel enthousiast. Ze vindt het vooral goed, omdat de kinderen zo naar school kunnen blijven gaan. "Wij zijn tevreden", zegt ze. En dochter Roos, die heeft vanmorgen een mondmasker gekregen van de sint. Ze vindt het goed dat ze een mondmasker moet dragen, maar toch niet zo leuk. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen