Rozane uit gelijknamige liedje van Wim De Craene krijgt eigen park in Gent

Een stukje groen zonder naam middenin de wijk Prinsenhof in Gent zal de naam Rozanetuin krijgen. Dat is toch wat de bewoners willen, hebben ze duidelijk gemaakt via een stemming. De naam verwijst naar Rozane zoals die bezongen werd in de Vlaamse klassieker van Wim De Craene. Daarin wordt ook de naam Prinsenhof genoemd. De gemeenteraad moet wel nog officieel groen licht geven.

Het, voorlopig nog naamloze, parkje ligt tussen de  Sint-Antoniuskaai en het Zilverhof. De bewoners van de wijk Prinsenhof hadden aan het stadsbestuur gevraagd of het kleine parkje geen officiële naam kon krijgen en of ze die zelf mochten kiezen. Dat mocht van de stad zolang de naam niet aanstootgevend was, te veel leek op andere plaatsnamen of als de naam die van een nog levend persoon was.

Om de bewoners op weg te helpen had het stadsarchief enkele suggesties klaar zoals Ysabeau van Migrodepark, Flandriapark, Cavaleriepark, Manègepark of Stoeterijpark. Maar die werden bij een eerste ronde allemaal weggestemd. Uiteindelijk moest er gekozen worden tussen Johanna van Castiliëhof en Rozanetuin, een voorstel van de bewoners zelf. En Rozanetuin kwam als winnaar uit de bus met 52 procent van de stemmen. De Gentse gemeenteraad moet de naamkeuze wel nog officieel bevestigen.

Trotse zoon Ramses De Craene

Ramses, de zoon van Wim De craene was niet op de hoogte van het Gentse burgerinitiatief. Toen hij vandaag het nieuws vernam was hij aangenaam verrast en ook wel trots. "Absoluut ben ik trots, het doet mij enorm plezier dat Wim De Craene niet vergeten is. Het verhaal van Rozane speelde zich ook af in het Prinsenhof en het verhaal erachter met Chris Thys (de Rozane in het lied heette niet Rozane, maar was eigenlijk actrice Chris Thys, nvdr), maakt het alleen maar mooier dat het lied een plek krijgt".

Hoewel het absoluut geen geheim is dat Chris Thys de eigenlijke muze was voor het lied Rozane, heeft zoon Ramses de toenmalige liefde van zijn vader nog nooit ontmoet: "Ik heb Chris Thys nog nooit ontmoet en ik hoop dat ik ze ooit nog eens mag ontmoeten." Het Prinsenhof kent Ramses wel: "In het Prinsenhof ben ik regelmatig al eens gepasseerd en dat krijgt nu dubbel zoveel betekenis." Al is Rozane niet het favoriete nummer van Ramses De Craene: "Ik hou meer van 'Ik sterf van dorst bij de fontein', maar iedereen kent natuurlijk 'Tim' en 'Rozane' als klassiekers en dat zal voor altijd zo zijn.

Ook buiten Gent veel erkenning voor Wim De Craene

Als de bewoners van het Prinsenhof Ramses uitnodigen bij de inhuldiging zal hij met veel plezier komen. De eerbetuigingen aan zijn vader doen hem zichtbaar deugd. "In Wetteren hebben ze de Rode Heuvel, in Melle is hij grootste Mellenaar, er zijn plannen voor een Wim De Craeneplein, en wij zijn dit weekend gestopt met onze tournee 'Hier laat ik je los, Wim', en dan krijg je dit weer. Het stopt niet en uiteindelijk is Wim De Craene nooit weg."

Meest gelezen