Stad Leuven investeert extra in kerstverlichting: “Budget vrij door evenementen die zijn afgelast”

De stad Leuven investeert dit jaar 10 procent extra in haar kerstverlichting. Volgens een rondvraag van de krant Het Nieuwsblad is Leuven daarmee, na Oostende, de stad die het meest geld uitgeeft aan kerstverlichting per inwoner. “Maar het is belangrijk om mensen een warm gevoel te geven”, zegt schepen Dirk Vansina.

De stad Leuven investeert dit jaar 10 procent extra in haar kerstverlichting. Zo is er op de Naamsesteenweg extra verlichting in het handelsgebied. Op het Becker Remyplein in Kessel-Lo staat een extra grote kerstboom, en ook in de Tiensestraat en de Diestsestraat is er veel verlichting bijgekomen. “Omdat de kerstmarkt in Leuven ook dit jaar is weggevallen, vonden we het verantwoord om toch wat extra te investeren in kerstverlichting. Het gaat om 10 procent meer dan vorig jaar. Er kwamen ook budgetten vrij van andere evenementen die niet doorgingen”, zegt schepen Dirk Vansina (CV&V).

Zeker in deze donker periode is het belangrijk dat we de mensen een warm gevoel geven
Schepen Dirk Vansina (CD&V)

“We vinden het belangrijk om te blijven investeren in de kerstverlichting omdat we toch ondervinden dat het een erg aangenaam en warm gevoel geeft”, gaat Vansina verder. “Zeker in deze donkere periode met misschien wat meer neerslachtigheid, is het belangrijk dat we de Leuvenaars en de mensen die naar de stad komen het gevoel geven dat dit een warme stad is. De sfeerverlichting draagt daar in belangrijke mate toe bij.”  

De vraag blijft natuurlijk: moet een stad wel extra investeren in kerstverlichting? “Dat we extra investeren in die verlichting, betekent niet dat we niet investeren in andere domeinen”, benadrukt Vansina. “We investeren ook in onderwijs, in armoedebestrijding, woonbeleid, … Met de verlichting willen we de stad aantrekkelijk maken, de handelaars steunen, een goed gevoel realiseren.”

Energiezuinig?

Maar zijn al die duizenden lichtjes wel energiezuinig? “Ook dat is een bezorgdheid waar we rekening mee hebben gehouden en we zijn intussen volledig overgeschakeld op LED-verlichting. Dat is veel energiezuiniger dan de vroegere verlichting. We hebben ook beslist om de guirlandes, de slingers die boven de straten hangen, enkel te laten branden als het echt donker is. Zo besparen we ook energie. En de energie die we gebruiken is trouwens 100 procent groen.”

Meest gelezen