"Ma stobbe", "Sheesh" , "Fissa" of "BAS": kies zelf mee het Kinder- en Tienerwoord van het jaar

Bro, bruh, drip of fissa: hippe jongerentaal op de shortlist voor het Kinder- en Tienerwoord van 2021. Veel termen komen van TikTok. Heel opvallend: coronatermen zijn er niet bij. Meestemmen kan tot zondag. Morgen kennen we ook de genomineerde "grotemensenwoorden" van het jaar.

Wat wordt het Kinderwoord en het Tienerwoord van 2021? Telkens vijf woorden zijn genomineerd. Vooral sociale media, met name TikTok, blazen de jongerentaal nieuw leven in. Coronawoorden zijn er niet bij. 

Dit zijn de kanshebbers voor het Kinderwoord van het jaar:

  • "Ma stobbe": betekent "stop", maar dan cooler uitgesproken. Komt van TikTokker Timon Verbeeck. 
  • "Bro": broer, aanspreekvorm voor een vriend ("Kom mee, bro")  
  • "Lol":  laughing out loud, wanneer iets grappig is ("Lol, kijk daar!")
  • "Gast": kerel of vriend ("Dat is echt niet waar, gast")
  • "Bruh": meestal reactie op een domme vraag ("Bruh, meen je dat?" of als er iets grappigs of doms gebeurt (“als iemand tegen een paal loopt, zeg je bruh.")

Stemmen kan via Ketnet tot zondag 12 december om 18 uur. Over precies een week, op maandag 13 december, kennen we het winnende woord. Het is al de elfde keer dat "Karrewiet", het kinderjournaal van Ketnet, een Kinderwoord van het Jaar kiest. Een greep uit de winnaars van de voorbije jaren: ewa drerrie, karma, boeie, beire, yolo of OMG.  

Bekijk hier de reportage uit Karrewiet over de vijf genomineerde kinderwoorden:

Videospeler inladen...

Dit zijn de kanshebbers voor het Tienerwoord van het jaar:

  • "Sheesh": wow, amai, wtf, wajow. Komt van TikTok en is een uitroep wanneer je onder de indruk of verrast bent, wordt uitgesproken op hoge toon. Bijvoorbeeld: “Jullie mogen allemaal een uur vroeger naar huis.” “Sheesh!” 
  • "Drip" : cool, toffe stijl, vooral over iemands look of outfit, bijvoorbeeld: “Waar haalt die kerel zijn kleren? Hij heeft zieke drip.”
  • "BAS": afkorting voor "bitches ain't shit/boys ain’t shit". Maar het wordt niet altijd letterlijk in die betekenis gebruikt. Je zet het achter een uitspraak om een statement te maken. Bijvoorbeeld: “Het weer is echt slecht in België. Bas man.”
  • "Fissa": feestje. Bijvoorbeeld: “Kom allemaal af, fissa bij mij thuis!”
  • "Bestie": beste vriend of vriendin. Wordt vaak een beetje sarcastisch of om te lachen gebruikt. Bijvoorbeeld“Ik heb een samenvatting gekregen van Julie.” “OMG, zijn jullie nu besties?”

Wat betekenen de vijf tienerwoorden? Bekijk het hier in dit nws.nws.nws-filmpje:

Videospeler inladen...

Voor het tienerwoord van het jaar kun je stemmen via het instagramkanaal nws.nws.nws tot zondag 12 december om 18 uur. Op maandag 13 december wordt het winnende woord bekendgemaakt. Het is de derde keer dat een tienerwoord wordt gekozen.  Vorig jaar won "simp" en in 2019 "yeet".

Morgen wordt ook de lijst met "grotemensenwoorden" van 2021 bekendgemaakt, waarop je kunt stemmen. In Vlaanderen was de winnaar vorig jaar "knuffelcontact".

Meest gelezen