Radio 2

Stuk lood van 25 kilo valt van kerktoren in Alsemberg, niemand raakt gewond

Een stuk lood van maar liefst 25 kilogram is naar beneden gevallen van de kerktoren van Alsemberg. Gelukkig bleef het hangen aan een haak en raakte niemand gewond. De restauratiewerken aan de kerk starten sowieso in de lente. "Geen moment te vroeg", zegt Hugo Casaer van de Kerkfabriek van Alsemberg.  

De Onze-Lieve-Vrouwkerk in de Beerselse deelgemeente Alsemberg is één van de belangrijkste kerken van de streek. Ze werd opgebouwd in de dertiende eeuw en is sindsdien een bedevaartsoord geworden. Maar de kerk moet na al die tijd gerestaureerd worden. 

Dat blijkt nog maar eens toen een stuk lood van 25 kilogram naar beneden stortte, vertelt Hugo Casaer van de Kerfabriek: "Gelukkig bleef het stuk lood hangen aan een haak en belandde het dus niet op de grond. Intussen hangt er een beschermzeil. Het was natuurlijk even schrikken. Een ploeg van Monumentenwacht van de provincie Vlaams-Brabant heeft meteen een inspectie gedaan. Daaruit bleek dat ook de toren dringend gerestaureerd moet worden.” (Tekst gaat verder onder foto). 

Radio 2

In de lente staan sowieso restauratiewerken aan het dak gepland van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Alsemberg. Maar de torenspits moest al meteen aangepakt worden, zodat er geen stukken naar beneden kunnen vallen. In afwachting parkeerde Monumentenwacht al een hoogwerker zodat ze de eerst dringende werken kunnen uitvoeren op de toren. Zoals de andere spitsen weghalen. 

“Onze kerk is een Hertogelijke kerk en daarom draagt ze op 58 meter een kroon met mooie spitsen. Het zijn kunstwerken in hout waarvan verschillende wel zo beschadigd zijn dat zij dreigen te vallen. Ze worden nu naar beneden gehaald en veilig bewaard om als model te dienen voor de beeldhouwers die de nieuwe pinakels moeten maken."

Eens het restauratiedossier voor de toren is goedgekeurd is en de nodige subsidies toegewezen, kan ook de restauratie van de toren zelf starten.

Meest gelezen