December is voor velen dure maand, maar verhogen supermarkten hun prijzen voor de feestdagen? 

December is voor veel mensen een dure maand. We geven vaak meer geld uit in de supermarkt voor onze feestmaaltijden. Maar profiteren de supermarkten daar eigenlijk van? Verhogen zij bewust hun prijzen in de eindejaarsperiode? "De inspecteur" zoekt het uit.

Ovenhapjes, kalkoen, champagne, kreeft. Bij veel gezinnen zijn de eindejaarsfeesten een goede reden om culinair eens goed uit te pakken. Dat maakt de winkelkar een pak duurder. Maar profiteren de supermarkten van onze kooplust door de prijzen voor standaardproducten ook te verhogen? "De inspecteur" vraagt cijfers aan Daltix. Zij monitoren elke dag de prijzen in de Belgische supermarkten en weten precies wanneer er prijsstijgingen worden doorgevoerd.

Daling in december

Het zal voor veel mensen misschien als een verrassing komen, maar gemiddeld liggen de prijzen in de supermarkt tussen oktober en december op hun laagste punt. "Retailers wachten meestal het nieuwe jaar af om prijsstijgingen door te voeren, we zien dus meestal pas een nieuwe prijszetting vanaf januari," zegt Hélène Le Noir van Daltix. "Sterker nog, we zien normaal zelfs een prijsdaling naar het einde van het jaar toe."

We zien normaal zelfs een prijsdaling naar het einde van het jaar toe

Hélène Le Noir van Daltix

Veel consumenten proberen hun eindejaarinkopen een beetje te spreiden om zo de kosten te drukken, maar eigenlijk kan je dus beter wachten tot het einde van het jaar om aankopen te doen. "In december aankopen doen voor het nieuwe jaar is zeker ook een goed idee." Al kan je tijdens het jaar natuurlijk ook wel interessante koopjes doen als producten in promotie staan. 

2021 is uitzondering

Ook voor supermarkten is 2021 een bijzonder jaar. Normaal gezien blijven de prijzen in de supermarkt doorheen het jaar stabiel maar dat is dit jaar anders. "We zien voor het eerst prijsstijgingen doorheen het jaar en dus ook in de laatste maanden van het jaar." Volgens Le Noir rekenen supermarkten nu al de hogere energie- en productiekosten door. 

De prijsstijging gebeurt volgens Daltix bij alle supermarkten. Maar het is niet zo dat de stijgingen nu al significant zijn. 'Het gaat vaak over minder dan 1 procent," aldus Le Noir. En niet alle producten stijgen in prijs. "Vooral bij verzorgingsproducten zien we nu een prijsstijging terwijl er daar vorig jaar nog een prijsdaling was."

Meest gelezen