Vier schapen doodgebeten in Essen, onduidelijk of het werk van wolf was

In Essen-Hoek, net op de grens met Nederland, zijn vannacht vier schapen doodgebeten. Zes andere schapen raakten gewond. De eigenaar van de weide vermoedt dat ze zijn aangevallen door een wolf, maar of dat zo is, is onduidelijk. De overige schapen werden ondertussen naar een beter beveiligde weide gebracht.  

De kudde schapen stond te grazen op een weiland in Essen-Hoek, net op de grens met Nederland. Het gaat om schapen die 's zomers grazen op de Kalmthoutse Heide en in de winter een onderkomen vinden bij een schapenboer. 

"De weide ligt niet zo heel ver van onze boerderij", zegt de eigenaar van de weide. "Het zijn ook niet mijn eigen schapen, maar wel van een Nederlandse boer. Dat de schapen niet in paniek zijn geraakt bij het zien van hun aanvaller heeft te maken met het feit dat de schapen zijn getraind door een herdershond. Volgens mij gaat het hier wel degelijk om een wolf, gezien de verwondingen bij de dieren. De schapen zien het verschil niet tussen een wolf en een hond. Wanneer ze de wolf zien, zullen ze zich automatisch in groep verzamelen. Dat maakt het voor het roofdier makkelijke prooien. Vier schapen zijn gedood en zes schapen zijn gewond. In deze kudde zijn vele schapen drachtig. Dat maakt het allemaal nog triester dan het al is."

De schapen werden ondertussen naar veiliger oorden gebracht. "We hebben ze 2 kilometer verderop naar een andere, beter beveiligde, weide gebracht. Te voet. Voor ons en de schapen was dat eenvoudiger dan dat we ze allemaal op een trailer moesten plaatsen. De schapen waren het sowieso toch al gewoon om door een schapenherder door de heide verplaatst te worden."

Wolf in Antwerpse Noordrand?

De laatste tijd duiken berichten op dat er vermoedelijk een wolf in de buurt van de Antwerpse Noordrand is. Vorige week werd in Berendrecht een kalf dood teruggevonden. Er werd meteen gedacht aan een wolf. Maar uiteindelijk bleek dat het dier al overleden was,  en pas na zijn dood werd aangevreten, wellicht door een vos.

Eind vorige maand waarschuwde Welkom Wolf dat er een wolf is opgedoken in de regio rond Kalmthout. Die zou het laatst gezien zijn in Nederland, in Nieuw-Vossemeer, iets boven Bergen-Op-Zoom. Kleinveehouders in de grensstreek kregen daarom de raad om hun dieren 's nachts op stal te zetten of om schrikdraad te zetten.

Meest gelezen