Een jongen van 9 krijgt een coronaprik in New York (archieffoto).
2021 Getty Images

New York legt kinderen vanaf 5 jaar vaccinatiebewijs op voor toegang tot restaurants, sport, dans of bioscoop

Vanaf 14 december zullen in de stad New York ook kinderen in de leeftijdsgroep van 5 tot 11 een vaccinatiebewijs tegen covid moeten kunnen voorleggen om naar een restaurant, een filmzaal of het theater te gaan. Ook voor buitenschoolse activiteiten als dans, sport of samen musiceren in een orkest wordt zo'n bewijs verplicht. New York verhoogt op die manier de druk op de gezinnen om kinderen te laten inenten. 

In de VS kunnen kinderen van 5 tot 11 al sinds enkele weken een spuitje krijgen tegen COVID-19. In de stad New York zijn er al meer dan honderdduizend tenminste één keer ingeënt. Burgemeester Bill de Blasio wil dat aantal nu snel en fors optrekken. 

“Er zijn al 130.000 kinderen in New York City gevaccineerd, dat is ongeveer 20 procent van de kinderen”, zegt Björn Soenens in het “Laat journaal”:

Videospeler inladen...

De stad verplicht vanaf 14 december een bewijs van tenminste één inenting als voorwaarde om indoor-activiteiten bij te wonen als restaurantbezoek, theater of entertainment. Zelfs bepaalde buitenschoolse activiteiten, zoals sport of dans of musiceren in een orkest of fanfare (zogenaamde "hoog risico"-activiteiten), zullen enkel nog open staan voor ingeënte kinderen. 

Daarmee is de burgemeester van New York - voor zover we weten -  de eerste die de facto een covidpasje invoert voor zo'n jonge kinderen. Het gaat om een leeftijdsgroep van kinderen die zelf nog niet mogen beslissen of ze een spuitje willen of niet, dat hangt van de ouders af. Als die geen vaccinatie willen, worden de kinderen uitgesloten van activiteiten waar hun gevaccineerde vriendjes wel bij mogen zijn. 

De Blasio (archieffoto).
AP2013

Ook de privésector moet volgen

De maatregel voor de kinderen past in een rijtje van besluiten waarmee burgemeester de Blasio en de stad nog meer New Yorkers willen laten vaccineren. Zo moeten nu ook de werknemers van privé-bedrijven een vaccin laten zetten tegen COVID-19. Voor werknemers van openbare diensten en scholen was dat al verplicht, en voor privé-scholen was het eerder al aangekondigd. Daar komen nu meer dan 180.000 kleine en grote ondernemingen bij. Die verplichting gaat in op 27 december.

Met die maatregel gaat de stad verder dan president Joe Biden, die het vaccin verplicht wou maken in alle bedrijven met meer dan 100 werknemers. Een federale rechtbank heeft dat presidentieel besluit voorlopig opgeschort. Toch maakt de New Yorkse burgemeester de Blasio zich sterk dat de verplichting in zijn stad juridisch overeind zal blijven.

Brede steun voor vaccinatie in NYC

Met de nieuwe maatregelen wil de Blasio naar eigen zeggen een "preventieve aanval" uitvoeren op het coronavirus, dat nog altijd zwaar zou kunnen toeslaan in de eindejaarsperiode en de wintermaanden. Zeker met de onvoorspelbare omikron-variant die opdoemt aan de horizon wil hij het zekere voor het onzekere nemen. Voor de Blasio persoonlijk is het bovendien een laatste opgemerkte wapenfeit, want op 1 januari geeft hij de fakkel door aan Eric Adams. 

VRT NWS-correspondent Björn Soenens, die zelf in New York woont, denkt niet dat er veel verzet zal rijzen tegen de nieuwe maatregelen. "Dit is New York City, hier zijn de meesten overtuigd van het belang van vaccinatie. En kinderen gaan ook niet zonder hun ouders op restaurant. Een rechtszaak is altijd mogelijk, maar bij de bewoners van de stad zal dit niet veel weerstand oproepen," denkt hij. 

Wat ook meespeelt, is het trauma dat de stad heeft opgelopen in de eerste golf van de pandemie. Toen vielen er 35.000 doden op een bevolking van 8,5 miljoen. Die ervaring heeft er bij de New Yorkers zwaar in gehakt.