ZNA haalt ex-verpleegkundigen Intensieve Zorg terug voor pop-upafdeling coronapatiënten

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen opent morgen een extra, tijdelijke afdeling voor ernstig zieke coronapatiënten. Om de afdeling te bemannen, haalt ZNA ex-verpleegkundigen van Intensieve Zorg terug. Sonja Sommereins is één van hen. Ze werkt nu als manager bij ZNA, maar keert met plezier even terug. "Als de nood het hoogst is, wil ik mijn collega's gaan ondersteunen op de vloer", zegt ze bij Radio 2 Antwerpen.

Omdat de ziekenhuisopnames nog wel even zullen blijven stijgen, opent ZNA morgen een extra, tijdelijke afdeling in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen. Een soort pop-up dus, voor patiënten die te ziek zijn voor een gewoon ziekenhuisbed maar nog niet ziek genoeg voor een bed op de afdeling Intensieve Zorg. "Het gaat om de vroegere afdeling Intensieve Zorg, die nu leegstond", zegt Wim Wiebolt van ZNA. "In januari zou alles volledig gestript worden, maar alle infrastructuur was er nog. We moesten het dus enkel even opnieuw inrichten."

Als je ziet dat de cijfers stijgen en het personeel uitvalt, wil je mee gaan helpen op de vloer

Sonja Sommereins, ex-verpleegkundige ZNA

Medewerkers die vroeger verpleegkundige waren op de afdeling Intensieve Zorg, maar intussen zijn doorgegroeid naar een andere job, keren even terug naar de tijdelijke afdeling. Sonja Sommereins bijvoorbeeld. Zij is nu manager bij ZNA, maar ze heeft jarenlang ervaring als verpleegkundige. "Als je ziet dat de cijfers stijgen en dat er meer en meer personeel uitvalt, dan wil je mee gaan helpen op de vloer", zegt ze bij Radio 2 Antwerpen.

"We hebben intussen 18 mensen die zich vrijwillig zijn komen aandienen en die zeiden: "Als de nood het hoogst is, willen we mee op het terrein helpen." Ze willen hun collega's niet in de steek laten", vertelt Sommereins. De verpleegkundigen hebben gemiddeld 10 jaar ervaring en kregen ook een opfrissingscursus.

De tijdelijke afdeling telt 6 tot 8 bedden en zal waarschijnlijk tot half januari geopend zijn. 

Meest gelezen