1.900 extra plaatsen voor mensen met werkstraf: "Rechters spreken ze steeds meer uit, vooral voor verkeersdelicten"

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) creëert 1.900 extra plaatsen waar mensen een werkstraf kunnen uitvoeren. Tijdens de coronacrisis zijn heel wat plaatsen voor werkgestraften weggevallen, terwijl rechters steeds meer werkstraffen uitspreken, vooral voor verkeersdelicten. Onder meer bij OVAM, Natuurpunt, stad Antwerpen en de kringwinkels van Opnieuw & Co komen er extra plaatsen bij voor werkgestraften. 

Vorig jaar werden er in heel Vlaanderen 3.851 werkstraffen uitgesproken, dit jaar zijn dat er nu al 1.000 meer. Bovendien zijn heel wat plaatsen voor werkgestraften weggevallen tijdens de coronacrisis. Heel wat bedrijven moesten toen de deuren sluiten en er golden strenge veiligheidsmaatregelen. Tijdens de eerste lockdown kon maar 3 procent van de werkstraffen doorgaan, waardoor er nu nood is aan extra plaatsen waar mensen hun werkstraf kunnen uitvoeren. 

Ook in Antwerpen komen dit jaar zo'n 30 procent meer dossiers binnen van mensen die gestraft worden met een werkstraf. "Die stijging komt vooral omdat we meer vonnissen binnen krijgen van de politierechtbank, vooral vonnissen in het kader van verkeersdelicten", legt Veerle Pasmans van het justitiehuis in Antwerpen uit. Werkstraffen kunnen heel uiteenlopend zijn. "Een werkstraf kan op de groendienst zijn, maar dat kan ook administratief werk zijn of meewerken in een ziekenhuis of een woonzorgcenrum", zegt Pasmans. 

Een werkstraf kan op een groendienst zijn, of meewerken in een ziekenhuis of woonzorgcentrum

Veerle Pasmans, justitiehuis Antwerpen

Om aan de grotere vraag te voldoen, komen er in heel Vlaanderen er nu 1.900 plaatsen bij. Dat heeft Vlaams minister voor Justitie Zuhal Demir (N-VA) beslist. Zo komen er 200 extra plaatsen voor het opruimen van zwerfvuil, bij OVAM en Mooimakers. Bij Natuurpunt en Natuur en Bos gaan ruim 500 mensen aan de slag om bomen te planten en aan groenonderhoud te doen. 

Helpende handen

In de stad Antwerpen zijn er vorig jaar 140 plaatsen bijgekomen bij de dienst Samen Werken, die klussen uitvoert in de stad. Ook bij de zes kringwinkels van Opnieuw & Co in de regio Mortsel komen er tien extra plaatsen voor werkgestraften. Momenteel werken daar al elke week zo'n 50 mensen via het systeem van werkstraffen. "Sommigen van hen doen magazijnwerk of helpen mee op ons recyclagepark", legt Koen Goemans van Opnieuw & Co uit. "Ze helpen ook mee om goederen te ontvangen in de geefpunten, vooral op zaterdag. Dan is het druk en zijn helpende handen welkom. We kijken uiteraard wie we voor ons hebben en geven hen dan gepast werk."

Beluister hier het gesprek met Koen Goemans van Opnieuw & Co:

Bij Opnieuw & Co verloopt de samenwerking vlot. "Mensen houden zich aan de afspraken en de werkuren, ze kunnen ook gezag aanvaarden", zegt Goemans. "Het overgrote deel van de straffen wordt tot een goed einde gebracht bij ons. Dat wil toch zeggen dat mensen gemotiveerd zijn om hun werkstraf uit te doen."

Meest gelezen