De slogan prijkt op de achterkant van Benny's bestelwagen.
Benny van Es

"Mijn ballen wegen 130 gram!!": Benny’s Vleesservice uit Nijmegen wint slechtste slogan van het jaar

De Nederlandse vleesgroothandel Benny’s Vleesservice heeft de verkiezing van slechtste slogan van het jaar gewonnen. Met de slagzin “Mijn ballen wegen 130 gram” kaapt het de hoofdprijs weg. Het vleesbedrijf volgt dierenrechtenorganisatie Gaia op, die vorig jaar op één stond met “Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen”. 

Elk jaar organiseert het platform Slechte Slogans een wedstrijd waarin Nederlanders en Vlamingen de slechtste slogan van het jaar kunnen kiezen uit een lijst van in totaal tien genomineerden. Vorig jaar won de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia de weinig benijdenswaardige prijs met de slogan “laat je poesje knippen voor ze begint te wippen”.

Dit jaar bestaat het podium uitsluitend uit Nederlandse kandidaten. Op de derde plaats staat de gemeente Almelo met de slogan “IAlmelo”, naar analogie met “IAmsterdam”, de beroemde slagzin van de Nederlandse hoofdstad. Cafetaria Borst uit het Gelderland kwam met zijn slogan “De lekkerste Borst voeding” net tekort voor de eerste plaats. Op het hoogste schavot prijkt immers vleeshandelaar Benny van Es uit Nijmegen, een stad in het zuidoosten van het land.  

Mensen lachen ermee, dan is het in mijn ogen toch geen slechte slogan
Benny van Es, winnaar Slechtste Slogan

Met zijn slogan “Mijn ballen wegen 130 gram!!” mag Benny’s Vleesservice zich een jaar lang de koning van de slechtste slogan noemen. Ondanks het over een weinig benijdenswaardige titel lijkt te gaan, is van Es toch tevreden, zo vertelt hij bij "Nieuwe feiten" op Radio 1: “Het is niet slecht, het is een kwinkslag. Je kan er op twee manieren instaan, maar ik ben tevreden. Mensen vinden het goed en lachen ermee, dan is het in mijn ogen toch geen slechte slogan.”

Luister hieronder naar het interview met winnaar Benny van Es in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

"Schnitzels zo groot als olifantenoren"

Van Es is naar eigen zeggen wel vaker bezig met slogans. Zo liet hij eerder “niet de goedkoopste, wel de beste” en “schnitzels zo groot als olifantenoren” op de zijkanten van zijn bestelwagen plaatsen. Benny weet dat zijn slogans in het oog vallen als hij op de baan is en wilde daarom ook de achterkant van zijn wagen van een spreuk voorzien. 

“Ik dacht eerst aan “mijn gehaktballen wegen 130 gram”, maar na lang peinzen maakte ik er toch “mijn ballen wegen 130 gram” van. Ik heb erover getwijfeld, maar gezien de context waarin mijn bedrijf actief is, vond ik het wel kunnen.” 

Een vrouw belde me onlangs op en vroeg me of ik echt zulke grote ballen heb
Benny van Es, winnaar Slechtste Slogan

Het lijkt erop dat van Es een juiste keuze heeft gemaakt. Zijn slogan valt niet alleen in de prijzen (?), de vleeshandelaar maakt naar eigen zeggen ook hele leuke dingen mee: “Ik werd een tijdje geleden gebeld door een onbekend nummer. Toen ik opnam, vroeg een vrouw me of ik echt zulke grote ballen had, waarna ze meteen inhaakte. Als ik op de baan ben, halen mensen me vaak in en maken ze er geintjes over. En op straat word ik heel vaak nageroepen.”

Dat laat Benny niet aan zijn hart komen: “Ik vind het leuk dat ik in deze sombere tijden toch een lach op het gezicht van velen kan toveren.”

De vraag die op ieders lippen brandt, is natuurlijk of Benny zijn ballen ook echt in de weegschaal heeft gelegd: “Natuurlijk heb ik mijn gehaktballen gewogen. En ze wegen effectief 130 gram!”

Eerdere winnaars zijn onder meer een viswinkel met “onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin”,  kappers met “we doen wel vrouwen maar knippen ze niet”en “zit je haircut” en “iedere paal gaat erin”, een slogan bedacht door een Nederlands heibedrijf.

Meest gelezen