Facebook Bakkerij Vincent Vanlede

Al 4 generaties bakkers, maar door een gebrek aan personeel stopt bakkerij Vanlede uit Wevelgem er nu mee

Na 4 generaties en 118 jaar op de teller sluit de Wevelgemse bakkerij Vanlede volgende week de deuren. “Het is een mooie, maar harde stiel”, aldus de bakker die geen personeel vindt.

Doreen (55) begroet al 30 jaar de klanten die de bakkerij binnenkomen, terwijl haar man Vincent (54) in het atelier al 36 jaar kneedt en bakt. “Ik ben zes jaar naar het college geweest, maar in mijn vrije uren vond je me altijd in het atelier. Toen mijn moeder in 1987 stierf, stond mijn vader er alleen voor en besloot ik om te helpen”, vertelt hij in Het Nieuwsblad.

Ik houd nog altijd aan de handenarbeid en de ambacht
Vincent Vanlede, vierde generatie bakker

Bakkerij Vanlede is een waar instituut in Wevelgem. Anatol Vanlede startte de bakkerij in 1903 in de Nieuwstraat. “Toen had je maar twee soorten brood”, vertelt Vincent. “Nu heb je er meer dan tien soorten, plus de boterkoeken en andere producten, maar ik houd nog altijd aan de handenarbeid en de ambacht.”  

Eerste broodsnijmachine van Wevelgem

Zoon Georges trok naar de Roeselarestraat en verhuisde in 1947 naar de huidige bakkerij. “Hij was de eerste in Wevelgem met een broodsnijmachine. Niet evident, want er waren nog geen broodzakken. De broden werden samengehouden door rekkers, maar in de triporteur schoten die los”.  Zoon Bernard trad in zijn voetsporen en Vincent is de vierde generatie.  

Nooit kerst kunnen vieren

Het bakkerskoppel vindt geen personeel dat de zaak wil overnemen en besluit daarom het familieverhaal af te sluiten. “We hebben nog nooit kerst kunnen vieren. En ook de weekends en de feestdagen, dat is werken. Daarom besluiten we nu om te stoppen met de bakkerij.”  

Meest gelezen