YouTube

Amerikaanse ondernemer ontslaat 900 mensen via Zoom: "Als je in dit gesprek zit, ben je een van de ongelukkigen"

Ontslagen worden is niet fijn, ontslagen worden net voor de feestdagen nog minder, ontslagen worden tijdens een Zoom-gesprek samen met 900 collega's is een zo mogelijk nog koudere douche. Het overkwam een groep medewerkers van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Better.com.

Vorige week woensdag nodigde Vishal Garg, de CEO van hypotheekverstrekker Better.com, een 900-tal medewerkers uit voor een videogesprek via Zoom. En het was niet om hen prettige feestdagen te wensen. 

"Hallo iedereen, bedankt om deel te nemen. Ik heb niet zo'n best nieuws. De markt is veranderd, zoals jullie weten, en we moeten mee veranderen om te kunnen overleven. Dit is niet het nieuws dat jullie willen horen, maar het was mijn beslissing en ik vind dat jullie dit van mij moeten horen (...). We ontslaan 15 procent van onze medewerkers (...). Als je in dit gesprek zit, maak je deel uit van die ongelukkige groep. Je tewerkstelling hier is beëindigd. Met onmiddellijke ingang."

Meerdere werknemers plaatsten de videoboodschap van Garg op sociale media en zo is die viraal gegaan:

"Het is de tweede keer in mijn carrière dat ik deze beslissing moet nemen en ik wil dit niet doen. De laatste keer dat ik dit deed, huilde ik. Dit keer hoop ik sterker te zijn. Maar we moeten 15 procent van onze werknemers ontslaan vanwege een aantal redenen: de markt, efficiëntie, prestaties, en productiviteit."

Volgens het magazine Fortune schreef Vishal Garg vorige week na zijn aankondiging een anonieme blog over de ontslagen werknemers. En daarin klonk hij heel wat minder koel en zakelijk dan in zijn videoboodschap. Hij beschuldigde het personeel van diefstal van collega's en klanten door onproductief te zijn en slechts twee uur per dag te werken, terwijl ze acht uur indienden.

Business Insider schrijft dat Garg vlak na het "video-ontslag" nog een real life bijeenkomst hield met andere werknemers van Better.com. Daar zou hij hebben gezegd dat het bedrijf tijdens de pandemie "te veel personeel heeft aangenomen, de verkeerde mensen heeft aangenomen, en daardoor fouten heeft gemaakt. Ik heb fouten gemaakt. Ik was de voorbije 18 maanden niet strikt genoeg."

"Domme dolfijnen"

Het is niet de eerste keer dat Garg onder vuur ligt vanwege zijn stijl van leiding geven. Vorig jaar kreeg hij een veeg uit de pan nadat een mail aan zijn personeel gelekt was in het Amerikaanse zakenblad Forbes. Daarin schreef hij een vlammende boodschap: "Jullie zijn ZO VERDOMD TRAAG. Jullie zijn een bende DOMME DOLFIJNEN... STOP DAARMEE. STOP HET. STOP HET NU ONMIDDELLIJK. JULLIE BRENGEN MIJ IN VERLEGENHEID." Het gebruik van hoofdletters in digitale communicatie staat gelijk aan roepen.

Meest gelezen