Afstandsregel van anderhalve meter stuit op onbegrip in cinemazalen: "Veiligheid is oké, maar mag niet ridicuul worden" 

Ook voor filmzalen gelden sinds 6 december opnieuw verstrengde coronaregels. Per zaal mogen er maximaal 200 toeschouwers zitten, je mag alleen binnen met een geldige coronapas en je moet in de zaal een mondmasker dragen. Maar tot grote verbazing van de cinema-uitbaters keert ook de regel van 1,5 meter tussen groepen terug. Die zorgt ervoor dat filmzalen maar op minimale bezetting kunnen draaien.

De verplichte 1,5 meter afstand tussen gezelschappen was niet vooraf aangekondigd. De cinema-uitbaters waren dan ook verrast toen het Koninklijk Besluit verscheen. "Dat is een groot probleem voor ons, omdat we ervan overtuigd zijn dat we de mensen wél veilig naar een film kunnen laten kijken, zonder die afstandsregel. Bovendien geldt deze regel niet voor theatervoorstellingen. Dat vinden we erg raar", zegt Gaël Sempels van cinema's UGC in Aarschot.

Dertig procent

"We hebben dus noodgedwongen de capaciteit van onze zalen teruggebracht tot 30 procent. We passen de afstandsregel toe door telkens twee zetels vrij te houden aan weerszijden van een groep, én ook telkens een rij voor en achter vrij te houden. Niet plezant als je dat moet doen in de drukste periode van het jaar", aldus Sempels. 

Op voorhand boeken

"Ik raad de mensen dan ook aan om op voorhand te reserveren. Dan weet je meteen of je nog plaats zal hebben voor jezelf of de groep waarmee je komt", geeft Sempels nog mee. "Voorts hoop ik dat de afstandsregel snel versoepeld kan worden, want we gaan een drukke periode tegemoet met de kerstvakantie. We willen allemaal voor een veilige situatie zorgen, maar het mag niet ridicuul worden", besluit Gaël Sempels. 

Meest gelezen