Radio 2

Animal Rights houdt wake aan kalkoenenslachthuis in Lendelede: "Al die kerstkalkoenen lijden"

Gisterenavond laat is er een actie geweest van dierenrechtenorganisatie Animal Rights bij het kalkoenenslachthuis Volys Star in Lendelede. De actie was symbolisch nu gepland, omdat veel mensen met kerst kalkoen eten. Met zijn actie wil Animal Rights tonen dat de kerstkalkoenen lijden. 

De dierenrechtenactivisten van Animal Rights stonden in Lendelede vrachtwagens met kalkoenen op te wachten. "Het bestaan van de kalkoenen eindigt in angst en stress", zegt campagnecoördinator Els Van Campenhout. “We wachten de vrachtwagens op met onze camera’s en zullen het verhaal van de kalkoenen vertellen aan de hand van foto’s, video’s en livestreams.”

Enige kalkoenenslachthuis in Benelux

Volys Star is het enige overblijvende kalkoenenslachthuis in de Benelux. Elke week worden er tussen 16.000 en 18.000 kalkoenen geslacht. "Die dieren komen uit stallen waar ze niet veel plaats hebben en elkaar soms vertrappelen", klinkt het bij Animal Rights. 

"Soms kunnen ze ook niet meer normaal bewegen, omdat ze afwijkingen hebben aan hun poten en beenderen. De kalkoenen die nog amper kunnen bewegen, geraken niet meer bij eten of drinken. En zo komt het dat 5% van de kalkoenhennen en 8 tot 12% van de hanen al sterft nog voor ze naar het slachthuis vertrekken."

Meest gelezen