Foto Luk De Wilde

Belgisch kampioen ballonvaren David Spildooren uit Sint-Niklaas verbetert langeafstandsrecord met vlucht naar Alpen

Ballonvaarder David Spildooren uit Sint-Niklaas is deze ochtend helemaal alleen met zijn warmeluchtballon opgestegen vanuit Waasmunster richting de Alpen in een poging om het Belgische langeafstandsrecord ballonvaren te verbreken: en dat is gelukt. Hij maakte een vlucht van 1120 kilometer en landde rond 16 uur in Perugia, Italië.

David Spildooren is een bekende naam binnen de ballonvaartwereld, hij won al verschillende medailles in belangrijke wedstrijden. Zo behaalde hij afgelopen september nog brons op het EK Ballonvaren in Hongarije. En in oktober won hij het BK Ballonvaren in Vielsalm, Luxemburg. Een man met ervaring dus die hij nu omzette in een solovlucht over de Alpen. Hij wilde de bergketen, die zich uitstrekt over de Franse Middellandse zeekust overvliegen en dat is gelukt. Rond 16 uur kon hij landen in Perugia, in de Italiaanse provincie Umbrië.

Foto van de landing
Foto Luk De Wilde

Windsnelheden tot 150 kilometer per uur

Hij vertrok deze ochtend vroeg rond 5 uur in een gewone warmeluchtballon. Er waren windsnelheden tot 150 kilometer per uur. Aan boord had hij ongeveer 350 liter gas mee. Met zijn ballon kon Spildooren regelmatig hoogtes halen van 15.000 tot 18.000 voet. Boven de Alpen was het even moeilijk met een aantal sneeuwbuien. Boven de bergketen zelf kon hij stijgen tot boven de wolken om de sneeuwbuien te ontwijken. 

Zicht vanuit de warmeluchtballon op het moment dat hij boven de wolken vloog

Record

Met deze vlucht, waarbij hij bijna 11 uur aan een stuk door vloog, verbetert hij het Belgische langeafstandsrecord ballonvaren met een vlucht van 1120 kilometer. Het vorige record stond op naam van Ramses Vanneste uit Zwevegem die toen een vlucht van 1011 kilometer op zijn palmares kon zetten.

Bekijk hier beelden van de vlucht en van de aankomst in Italië

Videospeler inladen...

Zijn broer Thomas Spildooren volgde de vlucht van zijn broer en legde aan Radio 2 Oost-Vlaanderen uit dat zo'n vlucht niet altijd risicoloos is:

De route die Spildooren aflegde kon gevolgd worden via deze flightradar

Meest gelezen