Een Chinese militaire fanfare oefent voor de feestelijke viering op het Tienanmenplein.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

China liet wolken kunstmatig uitregenen om mooi weer te hebben op 100e verjaardag communistische partij

De Chinese autoriteiten hebben wolken laten uitregenen om op 1 juli, bij de viering van het honderdjarig bestaan van de Communistische Partij van China, een mooie, wolkenloze, blauwe lucht te hebben. In China wordt de techniek van 'cloud seeding' wel vaker toegepast, maar nu is het voor het eerst bevestigd door een artikel van onderzoekers van de Tsinghua universiteit. Niels Souveryns, klimatoloog verbonden aan de Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek, gaf in 'De wereld vandaag' op Radio 1 tekst en uitleg. 

Cloud seeding is een techniek waarbij men een product in een wolk strooit of er in brengt, zei Souveryns, en in dit geval is dat product zilverjodide. 

Dat is een poeder dat heel hydrofiel is, wateraantrekkend. Een wolk bestaat uit hele kleine waterdruppeltjes en als we daar zilverjodide over strooien, zo zei hij, gaat die stof de kleine waterdruppeltjes aantrekken, die condenseren vervolgens op het zilverjodide, zodat er grote druppels gevormd worden die naar beneden vallen en de wolk uitregent. 

Volgens Souveryns kan je met de techniek redelijk precies te werk gaan. In China zijn er al heel wat experimenten mee gebeurd, heel veel succesvolle experimenten zelfs. Zo heeft men ook bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen cloud seeding toegepast. 

Als je weet uit welke richting de wind en de wolken komen, dan weet je dat je de wolken die vandaar komen moet gaan bezaaien, zodat die uitgeregend zijn en je een blauwe lucht krijgt, ze Souveryns. 

Op 1 juli vierde China het honderdjarig bestaan van de Communistische Partij onder een wolkenloze, blauwe hemel.

Videospeler inladen...
Mensen lopen voorbij een affiche die verwijst naar het honderdjarig bestaan van de CPC.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Niet giftig maar niet goedkoop

Het zilverjodide dat gebruikt wordt voor het cloud seeden komt met de druppels mee naar beneden en daar zit uiteraard zilver in, een zwaar metaal. 

Er zijn studies uitgevoerd over de effecten van zilverjodide en cloud seeding op gewassen en op de mens, geruime tijd geleden al in Amerika, en toen zijn er geen negatieve effecten  gevonden als er geen langdurige blootstelling is, zei Souveryns. 

Cloud seeding is wel geen goedkope operatie, zo zei hij, want zoals de naam al zegt, gaat het om zilver en dat is natuurlijk een redelijk dure grondstof. Maar als er daarvoor economische drijfveren zijn, of in het geval van China, als het voor propaganda gebruikt wordt, dan durft men daar nog wel eens geld aan uitgeven.  

Waarschijnlijk wel vaak gebruikt in Azië

Het is moeilijk te zeggen hoe vaak China de techniek toepast volgens Souveryns, want naar aanleiding van de viering op 1 juli is het eigenlijk de eerste keer dat daar open over gecommuniceerd wordt. In het verleden hebben de Chinezen nooit toegegeven dat ze die methode gebruiken. 

Ze hebben wel een budget vrijgegeven dat ze gebruiken voor onderzoek naar cloud seeding en dat zijn verschillende miljarden, dus Souveryns vermoedt dat het wel op redelijk grote schaal wordt toegepast. 

Het kan ook voor landbouwtoepassingen gebruikt worden of voor het opvangen van water achter dammen voor waterkrachtcentrales bijvoorbeeld, zo zei hij. Op die manier kan er meer water in het stuwmeer gebracht worden, zodat men meer elektriciteit kan opwekken. Dat zijn allemaal toepassingen die in Aziatische landen waarschijnlijk best wel vaak gebruikt worden. 

In Europa wordt de techniek zo goed als nooit toegepast, in Amerika is ze volgens Souveryns erg populair geweest net voor de Tweede Wereldoorlog. Daar werd ze gebruikt voor landbouwtoepassingen en ook voor het vullen van stuwmeren achter dammen werd er veel mee geëxperimenteerd. Maar in de recente geschiedenis wordt het in de westerse landen niet zo heel veel meer gebruikt, zo besloot hij. 

Meest gelezen