PCR

Na een jaar onder het stof is de coronabarometer opnieuw bovengehaald, komt hij er deze keer wel?

De coronabarometer ligt na een jaar onder het stof weer op tafel. Het zou een objectieve maatstaf moeten zijn die kan bepalen in welke fase van de pandemie we zitten, en welke maatregelen er in die bepaalde fase nodig zijn. Vorig jaar viel na veel overleg toch het doek over de coronabarometer, maar zou hij er dan nu toch komen? 

Eerst nog eens uitleggen hoe de coronabarometer juist werkt: het is een kleurcodesysteem waarbij elke kleur een verschillend risiconiveau weerspiegelt. "Zo'n barometer zou vroegtijdig kunnen oppikken in welk alarmniveau we zitten en wat de gepaste maatregelen voor dat niveau zijn", vertelt Steven Callens, professor infectieziekten aan het UZ Gent, in "De ochtend" op Radio 1. "Het zou voor veel duidelijkheid zorgen."

Duidelijkheid die er op dit moment op veel vlakken niet is. De afgelopen weken zagen we in België weer een grote stijging in de coronacijfers, wat resulteerde in verschillende overlegcomités van de regering, verwarrende maatregelen en verhitte discussies. Professor Callens denkt dat de barometer op dat vlak wel kan helpen. "We zien dat er geen acties verbonden geweest zijn aan de verschillende fases van de pandemie", zegt hij. 

"Met zo'n barometer kunnen de experten, de politiek en de lobbygroepen een stukje van de beslissing in een algoritme gieten. Op deze manier kunnen de eindeloze discussies en soms zinloze beslissingen vermeden worden."

"Ook goed voor lange termijn"

Ook zou het niet alleen op korte termijn voor duidelijkheid kunnen zorgen. Volgens Callens kan je met de coronabarometer ook goed anticiperen op de toekomst. "Je kan maatregelen vastleggen op korte en middellange termijn, maar ook op lange termijn is de coronabarometer interessant. De regering kan zich voorbereiden op eventuele toekomstige golven en die daardoor beter in de hand hebben."

Je kan voorbereiden op toekomstige golven en het daardoor beter in de hand hebben

Steven Callens, professor infectieziekten aan het UZ Gent

Ondanks de voordelen die professor Callens aanhaalt, werd er vorig jaar toch beslist om de coronabarometer niet te gebruiken. Wordt er dit jaar wel doorgezet en wat is er dan anders? Volgens de professor voelen zowel de experten, de politiek en de bevolking aan dat we het op deze manier niet nog een jaar volhouden. "Laten we daarom zorgen voor wat stabiliteit", pleit hij. "We hebben veel geleerd en weten nu ook dat het virus niet ineens zal verdwijnen. Nu kunnen we alles in werk stellen zodat het virus niet meer zo veel invloed heeft op ons."

De vraag is nu alleen of die veelbesproken coronabarometer er effectief zal komen. Ook Callens kan hier niet met zekerheid op antwoorden. "Ik hoop het wel, ik denk echt dat het de discussies over de huidige maatregelen beter onder controle zou houden. Als we op voorhand maatregelen kunnen vastleggen, kan daar veel sneller naar geschakeld worden moest het plots nodig zijn. Zo opent die coronabarometer perspectief voor de mensen en de regering."

Meest gelezen