Coronablog - Biostatisticus Geert Molenberghs: "Nog niet uit gevarenzone, cijfers moeten snel dalen"

Biostatisticus Geert Molenberghs ziet positieve punten in de recentste coronacijfers, al is het nog even afwachten. Bij de Vlaamse bedrijven is 6 procent van het personeel uitgevallen door corona, blijkt uit een rondvraag van werkgeversfederatie Voka. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Biostatisticus Molenberghs: "Cijfers moeten snel dalen, willen niet op hoog plateau belanden"

Biostatisticus Geert Molenberghs ziet positieve punten in de recentste coronacijfers, al is het nog even afwachten. "Het was heel hard nodig dat de cijfers werden omgebogen, want er zijn veel problemen in de ziekenhuizen, de scholen en het openbaar vervoer", zegt hij in "Het journaal". "De cijfers moeten nu snel dalen, want we willen niet op een hoog plateau blijven steken. Dat kan de zorg ook niet aan."

Zijn we dan uit de gevarenzone? Nog niet, zegt de biostatisticus. "Vergeet niet dat we nog steeds ver boven de pijngrens zitten in onze ziekenhuizen. Ik denk dat we pas kunnen zeggen dat we uit de gevarenzone zijn als de cijfers voldoende gedaald zijn én als we zeker zijn dat ze blijven dalen."

Videospeler inladen...

6 procent van personeel valt uit bij bedrijven

Bij de Vlaamse bedrijven is op dit moment gemiddeld 6 procent van de werknemers onbeschikbaar door corona. Het gaat dan zowel om uitval door een coronabesmetting als door quarantaine. Dat blijkt uit een enquête van de werkgeversfederatie Voka bij 1000 ondernemingen. "Da's een bijzonder hoog cijfer want normaal gezien zitten we aan een onbeschikbaarheid van 1 à 2 procent", zegt gedelegeerd bestuurder van Voka Hans Maertens. “De personeelsuitval heeft ook een grote impact op de bedrijfsactiviteiten. Die liggen gemiddeld 5 procent lager.”

Bedrijven maken zich vooral zorgen over het aanhoudende personeelstekort, blijkt ook uit de bevraging. Negen op de tien werkgevers hebben moeilijkheden om personeel te vinden. En om toch de juiste mensen te vinden, moeten werkgevers alsmaar vaker de lonen optrekken. Bovendien moeten bedrijven de lonen sowieso al verhogen door de automatische koppeling van de lonen aan de index. "De arbeidsmarkt moet met alle mogelijke middelen worden afgekoeld om zware problemen voor onze economie te vermijden”, zegt Maertens.

Geen aanwijzingen dat omikronvariant ernstige COVID-19 veroorzaakt

Er zijn geen aanwijzingen dat de omikronvariant van het coronavirus meer ernstige vormen van COVID-19 veroorzaakt. De huidige vaccins beschermen ook bij omikron tegen ernstige vormen van de ziekte. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)..

"Er is geen reden om eraan te twijfelen" dat de huidige vaccins mensen die besmet zijn met omikron beschermen tegen ernstigere vormen van COVID", zegt Michael Ryan van de WHO aan het Franse persagentschap AFP. 

"We hebben zeer doeltreffende vaccins die tot op heden hun werking aangetoond hebben tegen alle varianten van het virus, zowel qua ernst van de ziekte als ziekenhuisopname. Er is geen reden om te denken dat het niet het geval zou zijn met omikron", aldus Ryan. Hij benadrukt dat de studies naar de nieuwste coronavariant, die pas op 24 november ontdekt werd en nu in een veertigtal landen waargenomen is, pas begonnen zijn.

Noorwegen scherpt coronamaatregelen opnieuw aan

Noorwegen gaat de coronamaatregelen opnieuw aanscherpen om een opstoot van het aantal COVID-gevallen tegen te gaan. Dat heeft de Noorse regering aangekondigd.

Vanaf donderdag om middernacht raden de autoriteiten aan om nog maximaal tien personen thuis te ontvangen. Dat plafond wordt voor Kerstmis uitzonderlijk opgetrokken tot twintig, op voorwaarde dat de sociale afstand gegarandeerd kan worden.

Daarnaast wordt het dragen van een mondmasker opnieuw verplicht als de sociale afstand van een meter niet kan worden gegarandeerd. Alcohol mag in de horeca ook alleen nog aan tafel geserveerd worden en dat tot en met middernacht. De maatregelen gelden voor vier weken.

"De situatie is nu zo ernstig dat we nieuwe maatregelen moesten nemen om de pandemie onder controle te houden", zegt premier Jonas Gahr Støre. "Het risico op een overbelasting van de gezondheidszorg en de verspreiding van de meer besmettelijke omikronvariant vereisen nieuwe, strikte maatregelen."

Ziekenhuizen van Doornik stellen verplichte vaccinatie zorgpersoneel uit

De ziekenhuizen in Doornik stellen de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel uit tot begin maart. De directeur van het Centre hospitalier de Wallonie picarde (ChWapi), Didier Delval, benadrukt dat hij niet over voldoende personeel beschikt.

Zo'n 70 van de 1.200 zorgverleners van de drie ziekenhuizen in Doornik weigeren zich te laten vaccineren. Normaal mogen zij vanaf 1 januari 2022 niet meer komen werken, maar Delval zegt dat hij die zorgverleners de toegang tot de ziekenhuizen niet zal ontzeggen. Pas begin maart zal hij die verplichting wel toepassen.

Volgens Derval beschikken de ziekenhuizen over te weinig personeel. Het absenteïsme bedraagt momenteel 20 procent, waarvan 15 procent van lange duur.

Invoering verplichte vaccinatie zorgpersoneel loopt mogelijk vertraging op

De wettekst die de verplichte coronavaccinatie voor het zorgpersoneel invoert, loopt mogelijk vertraging op. Het ontwerp wordt pas begin volgend jaar verwacht in de Kamer omdat er nog gewacht wordt op het advies van de Raad van State, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) tijdens de commissie Gezondheid.

In Brussel zijn vandaag volgens politiecijfers 3.800 zorgmedewerkers op straat gekomen tegen de verplichte coronavaccinatie in hun sector. Die komt er na een akkoord op het Overlegcomité, waar de federale regering en de deelstaten vertegenwoordigd zijn, en zal worden ingevoerd via een wetsontwerp van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het kernkabinet besliste vorige maand om de verplichting vanaf 1 januari in te voeren, waarna het zorgpersoneel drie maanden de tijd krijgt om zich volledig te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert wordt ontslagen en krijgt een werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon. 

Maar de invoering loopt mogelijk wat vertraging op. De wettekst zal dit jaar niet meer op de agenda van de Kamer terechtkomen omdat de Raad van State zich nog moet uitspreken in algemene vergadering, legde minister Vandenbroucke dinsdagmiddag uit in Commissie. 

Wat dat betekent voor de timing van de vaccinatieplicht is niet helemaal duidelijk, maar in de wandelgangen valt te horen dat een en ander juridisch wordt onderzocht. In regeringskringen klinkt het dat de overgangsperiode tussen 1 januari en 1 april mogelijk wat wordt ingekort doordat het wetsontwerp pas later in werking kan treden. 

Een delegatie van de demonstranten is dinsdag ontvangen op het kabinet van Vandenbroucke, laat de woordvoerder van de minister nog weten. Er is een gesprek geweest met de kabinetschef. Het sociaal overleg over de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel zou in de loop van de komende dagen beginnen. De vakbonden vrezen dat de beslissing het tekort aan zorgpersoneel verder zal doen oplopen.

Verplichte vaccinatie in de zorg? "Wij spreken er niet meer over, het is wat taboe", zegt Luikse arts

Volgens Philippe Devos, hoofd intensieve zorg in het Luikse CHC-ziekenhuis, is de kwestie van de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel zo emotioneel dat de emoties erover bij zijn personeel zo hoog oplopen dat het onderwerp wordt gemeden tijdens gesprekken. Professor-emeritus Huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer blijft er echter bij dat iemand die zich niet laat inenten niet meer in de sector kan werken. 

Lees meer in dit artikel:

Commissie Sociale Zaken keurt uitbreiding en verlenging vaccinatieverlof goed

Het vaccinatieverlof voor werknemers wordt verlengd tot 30 juni volgend jaar en wordt uitgebreid om minderjarige kinderen of personen met een handicap te kunnen begeleiden. De Commissie Sociale Zaken in de Kamer heeft dinsdagmiddag een wetsontwerp van minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) in die zin goedgekeurd.

Het vaccinatieverlof bestaat al enkele maanden, en houdt in dat werknemers die zich laten inenten tegen het coronavirus voor die tijd gewettigd afwezig mogen zijn van het werk. Maar nu beslist is om de hele bevolking de kans te geven op een boosterprik, moet het vaccinatieverlof voor werknemers ook worden verlengd. De huidige wetgeving verstreek immers op 31 december. 

Het vaccinatieverlof wordt nu verlengd tot 30 juni 2022. De Commissie sociale Zaken heeft daarvoor het licht op groen gezet. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt om minderjarige kinderen of mensen met een handicap te begeleiden naar het vaccinatiecentrum.

Spanje geeft groen licht voor vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar

Spanje heeft het licht op groen gezet voor de vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De vaccinatie gaat vanaf 15 december van start. Dat heeft het Spaanse ministerie van Gezondheid aangekondigd.

Ook in Spanje stijgt het aantal coronabesmettingen. Met de start van de vaccinatie van kinderen hoopt Madrid die stijging een halt toe te roepen. 

Op 25 november gaf het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) een positief advies om het Pfizervaccin voor kinderen te gebruiken.

 

Polen verplicht vaccinatie voor zorgpersoneel, leerkrachten en veiligheidsdiensten

Vanaf 1 maart geldt in Polen een vaccinatieplicht voor zorgverleners, leerkrachten en geüniformeerd personeel. Dat heeft minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski bekendgemaakt.

Scholen in Polen schakelen over op afstandsonderwijs. Daarnaast wordt het aantal aanwezigen in publieke plaatsen als restaurants en hotels beperkt en sluiten discotheken vanaf 15 december.

Polen telt in momenteel tot 29.000 nieuwe coronabesmettingen en 500 -overlijdens per dag. Slechts iets meer dan de helft van de bevolking is gevaccineerd.

Meest gelezen