Feest- en carnavalswinkels zien zwarte sneeuw door coronamaatregelen
Feestwinkel.be in Oudenaarde is gespecialiseerd in verkoop en verhuur van themakledij en feestartikelen. Maar de beperkingen op grote feesten en de onzekerheid over wat de toekomst nog brengt, hakt er bij eigenaar Erwin Van De walle stevig in. Hij heeft zijn zaak van 2000 m² verkocht om te verhuizen naar eentje van 800 m², en van de 12 personeelsleden schieten er nog maar 8 over.

Feestwinkel vreest magere eindejaars- en carnavalsfeesten
Het ziet er somber uit voor winkels die gespecialiseerd zijn in feestartikelen. De eindejaarsperiode is normaal gezien een topperiode met halloween, sinterklaas, kerst en carnaval die elkaar snel opvolgen en waarvoor mensen op zoek zijn naar themakleren en feestattributen. Maar de verstrengde coronaregels zorgen voor een pak afzeggingen en de verkoop en verhuur keldert.
Meer dan de helft van de bestellingen werd geannuleerd
Erwin Van De Walle: "Bij ons ligt het plat. Vorige week kwam de aankondiging van een nieuw overlegcomité en de mensen hebben schrik gekregen, want plots was het gedaan in de verkoop." Dat was meteen voelbaar in de verhuur en verkoop van sinterklaasattributen. De interesse in sinterklaas- en pietpakken viel fors terug. "Meer dan de helft van de bestellingen werd geannuleerd."
Ferme stap terug
De feestwinkel van Erwin bestaat al bijna 30 jaar, maar de twee coronajaren betekenen voor zijn zaak een ferme stap terug. "We zijn van een vrij groot gebouw van 2000 m² verhuisd naar eentje van 800 m². We hebben ons pand verkocht en echt teruggeschakeld. Je moet uit de gevarenzone blijven als je ondernemer bent. Je moet beslissingen nemen die niet altijd makkelijk zijn, maar dat is ook ondernemen." En ook qua personeel heeft Erwin de tering naar de nering moeten zetten. "We hadden 12 mensen, nu nog 8, en die moeten ook terug op tijdelijke werkloosheid waarschijnlijk."
Toekomst is heel onzeker
"Het volgt elkaar snel op hé. We hebben de eindejaarsperiode en dan de carnavalsperiode. De tijd ertussen is heel kort. Wat gaat het worden? ik vrees het ergste. De eindejaarsfeesten gaan volgens mij in heel beperkte kring gevierd worden, en dan wordt het voor ons lastig, want wij moeten het van de massa hebben. De compensaties van de overheid eindigen normaal gezien eind december. Dus wat januari, februari, maart gaat geven, dat weten we niet."
Ik geef niet op. Ooit komen er betere tijden
"Maar wat kunnen we doen? Zolang er geen totale vrijheid is, is er voor ons geen verkoop." Dat mensen zitten te snakken naar feesten en verkleedpartijen, bleek wel tijdens de kortstondige versoepelingen na de zomer. "Dat was onze beste periode ooit", vertelt Erwin. "Het is ontploft hé. Na bijna anderhalf jaar opgesloten te zitten, was er bijna 100% vrijheid en dat hebben we geweten." De verkoop en verhuur schoten plots de hoogte in. "En niet weinig meer, heel veel meer."
"Ik geef niet op", klinkt het strijdvaardig. "Ooit komen er betere tijden. Wanneer precies, dat weten we niet, maar die komen er wel aan. We geven echt niet op."
