Glabbeek organiseert opvang tijdens extra week kerstvakantie, veel andere gemeenten wachten beslissing overheid af

De gemeente Glabbeek organiseert ook tijdens de extra week kerstvakantie buitenschoolse kinderopvang. Of andere steden en gemeenten dit ook gaan doen, is nog afwachten. Uit een rondvraag van Radio 2 Vlaams-Brabant blijkt dat de heel wat gemeenten wachten op een omzendbrief van de Vlaamse overheid alvorens ze daarover een beslissing nemen. 

Vorige week besliste het Overlegcomité om net voor de kerstvakantie een afkoelingsweek in het basisonderwijs in te lassen. Met drie weken vakantie hoopt de overheid het aantal coronabesmettingen, in onder andere het basisonderwijs, stevig terug te dringen.  Een week extra kerstvakantie betekent voor sommige ouders echter ook een week extra opvang zoeken. En of die deze keer ook door de gemeenten en steden georganiseerd zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. 

Beslissing Vlaamse overheid

De meeste gemeenten wachten nog op een omzendbrief van de overheid. In die brief zou staan of er verplicht opvang georganiseerd moet worden, wie moet instaan voor die opvang (scholen zelf of de gemeenten) en aan welke maatregelen (hoeveel kinderen samen, ... ) die opvang moet voldoen. Zo is er onder andere in Diest, Vilvoorde, Asse en Halle nog geen beslissing genomen over een week extra buitenschoolse opvang. "Wij wachten af wat de Vlaamse overheid in deze beslist", klinkt het bij de gemeenten. "Het is niet eenvoudig om dit te organiseren en we moeten natuurlijk ook rekening houden met het maximumaantal kinderen dat we kunnen samenbrengen." Daarnaast zijn er al heel wat gemeente die tijdens de officiële twee weken kerstvakantie opvang organiseren. "Om dat nu ook nog een derde week te doen, is niet evident", zegt onder andere de Halse schepen van Onderwijs, Dieuwertje Poté (CD&V). "Maar we wachten op de omzendbrief van de Vlaamse overheid om te kijken wat van ons verwacht wordt." 

Wanneer de brief van de Vlaamse overheid er precies komt is niet helemaal duidelijk, maar bij de verschillende kabinetten van de bevoegde ministers is te horen dat het overleg hierover loopt en dat er zo snel als mogelijk een beslissing wordt genomen. 

Alle kinderen kunnen gedurende de drie weken kerstvakantie in Glabbeek terecht voor opvang

Peter Reekmans, burgemeester Glabbeek (Dorpspartij)

In de gemeente Glabbeek wachten ze niet op de Vlaamse overheid en is er nu al beslist om tijdens de extra week kerstvakantie opvang te voorzien. "Omdat we in Glabbeek en Bunsbeek al heel wat besmettingen hebben gehad en scholen hierdoor een tijdje gesloten waren, hebben we beslist om sowieso noodopvang te voorzien tijdens die extra week", zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). "Ouders hebben het hier al niet gemakkelijk gehad qua opvang toen de scholen door de besmettingen gesloten waren, we willen hen nu deze opvang aanbieden. Alle kinderen van de gemeente kunnen hier terecht, en dat dus gedurende de volledige drie weken kerstvakantie." 

Meest gelezen