Foto: Decocity

Grotere vraag naar kerstverlichting op zonne-energie: "Gemeenten maken extra budgetten vrij omdat evenementen afgelast zijn"

Het bedrijf Decocity uit Heist-op-den-Berg, dat kerstverlichting op zonne-energie voorziet voor steden en gemeenten, merkt dat de vraag gestegen is. "Gemeenten maken extra geld vrij, nu heel wat evenementen ook deze eindejaarsperiode afgelast zijn door corona", is te horen. 

"We hebben de afgelopen tijd al kerstverlichting opgehangen in onder meer Brecht, Sint-Job-in-'t-Goor, Herenthout, Berchem en Deurne, maar ook in Aarschot in Vlaams-Brabant", somt Marleen Michiels van Decocity op. "Er komen budgetten vrij omdat er evenementen afgelast moeten worden door de strengere coronamaatregelen. Steden en gemeenten willen hier en daar iets extra's doen om het gezellig te maken in de straten."

Tijdens donkere dagen is er een batterij als back-up, die in de zomer wordt opgeladen dankzij de zonnepaneeltjes
Marleen Michiels van Decocity

Decocity ontwikkelde kerstverlichting op zonne-energie, samen met Campus De Nayer van Thomas More Hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. De kerstverlichting bevat een zonnepaneeltje dat de verlichting voorziet van energie. "Tijdens donkere dagen is er een batterij die als back-up kan dienen, en die in de zomermaanden opgeladen wordt dankzij de zonnepaneeltjes." De kerstverlichting wordt bediend met een app, zo kan worden gekozen wanneer de verlichting precies moet branden. 

Iets duurder

Kerstverlichting op zonne-energie is iets duurder dan gewone kerstverlichting, maar toch zetten heel wat gemeenten daar graag op in. "Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier om de straten te verlichten. Bijkomend voordeel is dat het een ingetogen, feeërieke en sfeervolle verlichting is, die minder lichtpollutie veroorzaakt", zegt Michiels.

Vandaag wordt de kerstverlichting aangestoken in Brecht en in Sint-Job-in-'t-Goor. Daarvoor zijn de voorbije dagen 130 lichtgevende kerstbollen en sterren opgehangen, een investering van ruim 27.000 euro. 

Meest gelezen