AFP or licensors

Historische hervormingen in Verenigde Arabische Emiraten: seks buiten huwelijk, varkensvlees mag en langer weekend

"Een eremoord is een moord", "seks buiten het huwelijk is toegelaten", "varkensvlees is niet verboden": het zijn enkele voorbeelden uit een nieuwe reeks juridische hervormingen in de Verenigde Arabische Emiraten. De hervormingen gaan in vanaf 2022 en worden als historisch beschouwd, vooral omdat ze enkele populaire strenge islamitische wetten doen verdwijnen.

"Meer weekend, meer productief"

Voor de meesten van ons is het vanzelfsprekend dat zondag tot het weekend behoort, dat is niet zo voor de inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Maar daar komt vanaf begin volgend jaar verandering in. Vanaf dan zullen de Emirati's niet alleen op vrijdagnamiddag en zaterdag, de twee dagen die nu al het weekend vormen, mogen rusten, maar ook op zondag. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Het weekend wordt dus langer. Werknemers moeten maar 4,5 dagen per week werken. 

Een werkweek van 4,5 dagen is een primeur, zeggen de Emirati's. Maar zondag als weekenddag is ook zeker een uitzondering op het Arabische schiereiland, een regio waar een conservatievere vorm van de islam heerst dan in de rest van de Arabische wereld. In conservatievere stromingen van de islam wordt alleen vrijdag als "rustdag" erkend, vooral omwille van het belangrijke vrijdaggebed. Zaterdag is de joodse heilige dag en zondag werd traditioneel gezien als de christelijke rustdag. 

De aanpassing van het weekend zou volgens de regering de internationale handel van het land stimuleren en beter afstemmen op de rest van de wereld. "Dat het weekend langer wordt, zal alleen maar de productiviteit bij de bevolking verhogen", benadrukt de overheid.

"Je mag een vriendje hebben"

De aanpassing van het weekend is de recentste hervorming in een reeks historische hervormingen die de regering van de VAE onlangs aankondigde. Dit jaar vieren de Verenigde Arabische Emiraten hun vijftigjarig bestaan. De politieke leiders (of sjeiks) van het Arabische land maken van de gelegenheid gebruik om een moderniseringsoffensief uit te voeren. Een democratie wordt het land nog niet. Maar het gaat wel om een serieuze stap in de verdere scheiding tussen moskee en staat. 

Eén van de meest besproken hervormingen is het toelaten van een seksuele relatie bij niet-gehuwde koppels. Kortom: het is niet meer strafbaar om seks te hebben buiten het huwelijk. Een versoepeling die ongetwijfeld de wenkbrauwen bij veel conservatieve gezinnen zal doen fronsen. Daarom lijkt deze versoepeling eerder gericht op de niet-gelovige buitenlandse inwoners van het land. Maar goed, de wet zal voor iedereen gelden: moslims en niet-moslims.

Als een niet-getrouwd koppel een kind krijgt, dan mag dat kind voortaan worden ingeschreven in het staatsregister. De ouders zijn wel verplicht om het kind officieel te erkennen anders riskeren ze een celstraf. 

AFP or licensors

Binnenkort broodje met kaas en hesp in Dubai?

Een ander strafbaar feit dat wegvalt, is het eten van varkensvlees en het overdag eten tijdens de vastenmaand ramadan. Ook een versoepeling die kan tellen in een land met gastarbeiders uit de hele wereld.

Een radicale hervorming die wel vooral gericht is op de Arabische bevolking is het beschouwen van de eremoord als eender welke moord. Wie zijn vrouw (of man) betrapt bij overspel, en de partner of de minnaar vermoordt, kon tot nu toe rekenen op een lichte celstraf. Maar vanaf 2022 zal de rechter voortaan strenger optreden.   

Ondanks de aangekondigde hervormingen blijven mensenrechtenorganisaties sceptisch tegenover de politieke leiders van de VAE. Vooral het gebrek aan bescherming van gastarbeiders en de aanhoudende wapenverkoop aan het land krijgt veel kritiek.

Verder is het afwachten of andere landen in de regio ook gelijkaardige hervormingen zullen invoeren

Meest gelezen