Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs riskeert voorwaardelijke straf van 6 maanden na omstreden lezing aan UGent

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs riskeert een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden na een resem controversiële uitspraken tijdens een lezing van de conservatieve studentenvereniging KVHV in Gent. “De uitlatingen van Hoeyberghs zijn meer dan schokkende ideeën die kwetsen of informeren”, pleitte de openbare aanklager. "Onder het mom van vrije meningsuiting spoorde hij zijn jong, mannelijk publiek aan tot haat of discriminatie tegenover vrouwen.”

"Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en het mannelijke geld, maar ze willen hun benen niet meer opendoen (...) Mannen die hulp zoeken bij een wijf. Weet jij hoe wij die noemen? Jeanetten." Tijdens een lezing van de conservatieve studentenvereniging KVHV in december 2019 schuwde Hoeyberghs de controversiële uitspraken niet. Videobeelden van zijn optreden veroorzaakten een storm van protest tegen de chirurg: zo liepen er ongeveer 1.500 klachten binnen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) en nog 152 meldingen bij het Interfederaal gelijkekansencentrum Unia.

BEKIJK - Een fragment uit de omstreden lezing van Hoeyberghs uit "Het journaal" van 10 december 2019:

Videospeler inladen...

Hij vergelijkt vrouwen met dieren, een beproefde techniek om de drempel tot geweld, haat en discriminatie te verlagen 

Advocaat van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

De UGent distantieerde zich van de uitspraken en schorste de KVHV voor twee maanden. Het parket van Oost-Vlaanderen startte bovendien een onderzoek naar de chirurg uit Maaseik op verdenking van seksisme en discriminatie. Dat onderzoek is al een tijdje afgerond, maar door een wrakingsverzoek van de verdediging - Hoeyberghs noemde de rechtbankvoorzitter partijdig - werd er pas vandaag gepleit. 

“We staan hier vandaag omdat Hoeyberghs zich voordoet als een soort klokkenluider. Iemand die vanuit zijn functie als arts waarschuwt hoe vrouwen eigenlijk in elkaar zitten”, klonk het bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Zij vragen voor elke klacht die ze ontvingen een symbolische euro schadevergoeding. “De manier waarop hij praat over vrouwen is bijzonder denigrerend. Hij vergelijkt ze met dieren, een beproefde techniek om de drempel tot geweld, haat en discriminatie te verlagen.”  

Celstraf en geldboete

Het Openbaar Ministerie volgde het pleidooi van het IGVM en vorderde een celstraf met uitstel van 6 maanden en een geldboete van 8.000 euro. “De uitlatingen van Hoeyberghs zijn meer dan schokkende ideeën die louter kwetsen of informeren. Onder het mom van vrije meningsuiting spoorde hij zijn jong, mannelijk publiek aan tot haat of discriminatie tegenover vrouwen.”

Het is een dunne lijn tussen morele verwerpelijkheid en strafbaarheid, maar de lijn bestaat wel degelijk

Hans Rieder, advocaat van Jeff Hoeyberghs

Niet strafbaar

Hoeyberghs zelf kwam dinsdag niet opdagen in de rechtbank. Eerder noemde hij zijn uitspraken subversief, maar niet strafbaar. “Men kan discussiëren over het al dan niet fijnzinnige karakter van zijn uitspraken”, pleitte Hans Rieder, advocaat van Hoeyberghs. “Daar ga ik mij niet aan wagen. We staan hier voor een strafrechter, niet voor iemand die een moreel oordeel moet vellen. Het is een dunne lijn tussen morele verwerpelijkheid en strafbaarheid, maar de lijn bestaat wel degelijk. Als je die afschaft, dan krijg je situaties zoals in Afghanistan en Iran. Daar spreken rechters geen strafrecht uit, maar oordelen ze moreel over iets.”

De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak. Vonnis op 4 januari.

Meest gelezen