©2020 George Pachantouris

Instituut voor landbouw lanceert verdienwijzer die boeren moet helpen bij investeringen

Het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek heeft een verdienwijzer gemaakt, dat is een vragenlijst die landbouwers helpt kijken of ze nog wel goed bezig zijn. Kunnen ze meer verdienen aan een andere teelt? Kunnen ze werken met een hoevewinkel? De verdienwijzer bekijkt de mogelijkheden individueel voor elke landbouwer en geeft adviezen. 

Landbouwers moeten werken in een context die steeds competitiever wordt en waar ze moeten voldoen aan meer regels en verwachtingen. Er zijn de milieu- en klimaatdoelstellingen, consumenten zijn steeds kritischer over wat er op hun bord komt en voor de prijzen zijn ze afhankelijk van de wereldmarkt. Hoe "futureproof" is hun onderneming en waar liggen de opportuniteiten? Dat kunnen ze vanaf nu te weten komen met de landbouw-verdienwijzer van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek), met vestigingen in Melle en Merelbeke. 

Onderzoeker Edward Belderbos, zelf voormalig ondernemer, werkte aan de tool samen met een aantal ILVO-collega’s en met de landbouworganisaties. “Veel landbouwers stellen zich de vraag waarheen ze met hun bestaand bedrijf willen of moeten evolueren. De verdienwijzer helpt om via een grondige analyse te komen tot een individueel, geschikt advies, zonder dat er op de achtergrond verborgen belangen meespelen.” 

Op maat van het bedrijf

Greet Riebbels van het ILVO weet dat de nood aan zo'n tool groot is. "Elk individueel landbouwbedrijf is anders. En we stellen toch wel vast dat sommige landbouwers zich de vraag stellen of hun businessplan nog wel goed genoeg is. Werken we onszelf niet arm, hoe maak ik mijn bedrijf toekomstgerichter, hoe kan ik mij beter in de markt zetten? Deze interactieve tool kan zeer inspirerend werken omdat die juist uitgaat van de eigenheid van het bedrijf en van de landbouwer die daar actief is."

"Neem het voorbeeld van een klassiek bulkproductenbedrijf, zoals een suikerbietenteler of een varkenskweker. Wat kan er aan het businessplan van die landbouwer veranderen of verbeteren? Moet hij verbreden of net verdiepen en specialiseren? Het kan alle kanten uitgaan. We denken echt dat een landbouwer zichzelf kan inspireren. Het kan een antwoord geven op de vraag: 'Wat is er in mijn geval, met mijn ligging, met mijn vaardigheden, met mijn machinearsenaal nog meer en beter mogelijk, met meer inkomsten dan wat ik vandaag verdien met mijn hoeve.'"

Verdien-wijzer is maar eerste stap

De verdienwijzer zal je niet zeggen wat je moet doen, maar wel opties aangeven. "De tool zal bijvoorbeeld zeggen dat het een optie is om met een hoevewinkel te beginnen. In jouw geval, met jouw sociale capaciteiten enzovoort. Rekening houdend met het feit dat er nog geen hoevewinkel links en rechts van jou bestaat, is dat een mogelijke piste die je eens kan onderzoeken. 

Daarna komen er natuurlijk nog andere stappen. Is dat financierbaar? Moet ik daarvoor een opleiding volgen? Moet ik bepaalde regelgeving gaan uitpluizen? Dat zijn allemaal volgende stappen waar ILVO voor een deel kan in helpen, maar er zijn ook veel andere adviserende organisaties die kunnen helpen bij de ontwikkeling van een eerste idee.

De landbouw-verdienwijzer van ILVO vind je op de website www.verdienwijzer.be.

Meest gelezen