(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Ouders krijgen meer controle over wat kinderen op Instagram uitspoken, vanaf begin 2022 ook in België

Instagram heeft een reeks nieuwe functies aangekondigd waarmee het de veiligheid van jongeren op de app wil waarborgen. Naast een aantal ingrepen die vooral gericht zijn op tieners zelf, voorziet de socialemediagigant ook functies waarmee hij ouders actief wil betrekken bij het appgebruik van hun kinderen. Volwassen zullen tieners bovendien niet meer kunnen taggen als die hen niet volgen. Begin 2022 lanceert Instagram de nieuwe functies in België. 

Instagram kondigde vandaag een reeks nieuwe maatregelen aan die bijdragen aan de veiligheid van jongeren op het platform. Een aantal opvallende nieuwe functies betreft vooral volwassenen. Zo zullen meerderjarige gebruikers die jongeren taggen of vermelden in berichten dat niet langer kunnen doen als de jongeren hen niet terugvolgen.

Hoewel volwassenen hierdoor mogelijk gedwarsboomd worden, krijgen sommigen net een belangrijkere rol. In een bericht dat Instagram op zijn website plaatste, spreekt de socialemediareus immers ambities uit om ouders meer te betrekken bij de ervaringen van hun kinderen.

Begin volgend jaar zullen Belgische volwassenen dan ook meer inzicht en controle krijgen over het Instagramgebruik van hun kinderen. Ze komen bijvoorbeeld te weten hoeveel tijd hun nakomelingen doorbrengen op de app. Ouders die vinden dat jongeren te veel scrollen, zullen vanaf 2022 tijdslimieten kunnen opleggen aan hun kinderen. 

Instagram ondersteunt ouders

Instagram zelf wil ouders hierin ondersteunen en kondigde “Take a Break” aan, een tool waarmee het gebruikers die al even actief zijn, aanspoort om even offline te gaan. Instagrammers zullen bovendien een voorstel krijgen om herinneringen in te stellen om in de toekomst meer pauzes te nemen.

Om de gebruikservaring van jongeren zo veilig mogelijk te maken, werkt het socialemediaplatform naar eigen zeggen aan opties waarmee het jongeren zo weinig mogelijk wil confronteren met gevoelige beelden. Gebruikers kunnen nu al aangeven of ze dat wel of niet willen zien in hun zoekpagina. Instagram wil dat vanaf nu extra modereren door een zoekpagina voor tieners aan toe te voegen. Op die manier hoopt het netwerk dat jongeren minder snel op gevoelige of schadelijke beelden stuiten.

Om misbruik zo veel mogelijk te vermijden, werkte Instagram ten slotte een nieuwe tool uit waarmee gebruikers foto’s, filmpjes, vind-ik-leuks en reacties van toen ze jonger waren sneller en eenvoudiger kunnen verwijderen.

Instagrammers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië kunnen vanaf vandaag gebruik maken van de tools. Voor de rest van de wereld is het nog even wachten: daar worden de nieuwigheden begin 2022 gelanceerd. 

Maatregelen mogelijk naar aanleiding van verhoor

Dat de maatregelen net nu komen, heeft waarschijnlijk veel te maken met het feit dat Instagram-topman Adam Mosseri morgen in de Amerikaanse Senaat ondervraagd wordt over de veiligheid van jongeren op de fotoapp. 

In september publiceerde The Wall Street Journal enkele artikels waaruit bleek dat Instagram en moederbedrijf Meta wel degelijk op de hoogte zijn van hun schadelijke impact op jongeren, maar niet ingrijpen. Die onthulling deed heel wat vragen rijzen over de wil van het platform om jongeren te beschermen. 

Meest gelezen