KLAAR: Literatuur en leesvaardigheid

Een boek lezen is niet hip voor tieners. Maar het is belangrijk voor hun welzijn en voor de ontwikkeling van jonge hersenen. Of ze nu een boek op papier of digitaal lezen, het zorgt ervoor dat ze mee zijn, ontspannen, meevoelen, connecteren en bijleren.

Toch is het slecht gesteld met de leesvaardigheid en het leesplezier in Vlaanderen. Zeker voor begrijpend lezen zakken we onderaan weg in de rangschikking. Daar doet de Vlaamse overheid iets aan met het “Leesoffensief”. Ook de VRT organiseert heel wat leesprojecten op het boekenplatform “LangZullenWeLezen”.

 

De VRT Taaldag 2021 focuste op plezier in taal en (voor)lezen. VRT Taal en LangZullenWeLezen organiseerden zo de twaalfde editie van hét feest voor alle taalminnaars.  

Marcel Vanthilt ontving deze gasten: Ben Weyts (Vlaams minister van Onderwijs), An De Moor en Liesbet Heyvaert (werkgroep Het Leesoffensief), Sylvie Dhaene (Iedereen Leest), Showbizz Bart (De Voorleesclub), Telidja Klaï (Ketnet), Mohamed Ouaamari (De Leesrebellen), Dirk Terryn (Het Lezerscollectief).

 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Mohamed Ouaamari is schrijver, columnist en online eindredacteur van Canvas. In de Taalavond van de Taaldag 2021 sprak hij over het 'Leesrebellen-project'. 

 

Videospeler inladen...

Boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock heeft op LEES! Het Boekenfestival in Antwerp Expo meer dan 190 schrijvers ontvangen. Hij interviewt hen telkens een kwartier over hun nieuwste boek. Een selectie van interviews met auteurs van boeken voor jongeren, kan je hier terugvinden:

Voor het KLAAR-pakket haalden we er twee boeiende interviews uit:

Jeugdauteur Vera Van Renterghem zette honderden jonge M/V/X van diverse achtergronden aan het denken ov'er dezelfde vraag: hoe zou de wereld eruitzien als jij voor een dag alles kon beslissen? Hun belevenissen tekenden ze op in een dagboek 'Een wereld in 100 dagen. Ze bieden je een unieke inkijk in hun leven en gedachten.

 

Videospeler inladen...

SAM SMITH IS BACK! Ook in zijn volwassen leven is er nog voldoende spanning en avontuur. Net wanneer hij zijn leven op de rails lijkt te hebben en hij de mooie Naomi leert kennen, loopt het opnieuw mis. Sam moet voor de tweede keer op zoek naar de waarheid. 'Doe maar gewoon' is een thriller vol humor waarin Jonas Boets op zoek gaat naar een moderne manier om lezen te benaderen. Een dosis pure ontspanning.

Videospeler inladen...

Zelfs het socialmediaplatform “TikTok” zet zich in om jongeren aan het lezen te krijgen. En mét succes! Want de nieuwe trend #BookTok (of de Nederlandse variant #BoekTok) is er enorm populair. Sindsdien zouden behoorlijk meer jongeren hun weg vinden naar de boekhandel.

Sander De Keere zorgt elke maand voor cultuur op het VRT-instagramkanaal NWS.NWS.NWS. Sander is presentator bij de klassieke radiozender KLARA en is zelf ook muzikant. In dit filmpje legt hij uit wat #BookTok precies is.

 

Videospeler inladen...

Zieke drip hebben, met je besties naar 't stad of samen naar die fissa na de examens? De redactie van het VRT-instagramkanaal NWS.NWS.NWS maakt de vijf genomineerde woorden bekend om het ‘Tienerwoord’ van 2021 te worden. Wat betekenen die woorden en hoe gebruiken jongeren ze?

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen