Radio 2

Krakers beëindigen bezetting en verlaten Caermersklooster in Gent

De krakers, die sinds mei ‘t Pand bezetten in de Lange Steenstraat in Gent, hebben het gebouw vreedzaam en proper verlaten. WoninGent, de eigenaar van het gebouw dat deel uitmaakt van het Caermersklooster, is nu bezig met het pand te beschermen tegen nieuwe kraakpogingen.

Een groep krakers bezet het gebouw aan het Caermersklooster al een hele tijd. De bezetters, Pandemisten zoals ze zichzelf noemen, trokken er in toen die nieuwe plannen bekend werden. WoninGent wil het gebouw verkopen, maar de bezetters gingen daarmee niet akkoord. Ze klagen de hoge huurprijzen en het woningtekort in Gent aan en willen dat de sociale verhuurmaatschappij het gebouw renoveert om opnieuw te verhuren.

Omdat ze het gebouw niet wilden verlaten, moest een rechter tussenbeide komen. Die gaf de krakers ongelijk, waardoor ze het gebouw moesten verlaten. Hun deadline liep deze morgen om 8.15 uur af. De politie kwam met 4 combi’s ter plaatse, verleende bijstand aan de deurwaarder, maar trof uiteindelijk geen enkele kraker aan. “Iedereen was vertrokken. Ze hadden het gebouw ook proper achtergelaten”, bevestigt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

Meest gelezen