hippo dx

Start-up uit Leuven bouwt toestel om snel en accuraat allergieën op te sporen

Start-up Hippo Dx uit Leuven heeft een toestel ontwikkeld dat een allergietest sneller en goedkoper maakt. Vooral het trage verloop van de bestaande allergietest was bedenker Senne Gorris, zelf arts, een doorn in het oog. 

"De bestaande test is heel traag en arbeidsintensief. Daarom hebben wij een nieuw toestel ontwikkeld. Dat automatiseert de huidpriktest. Op een goeie tien minuten krijgt de arts het resultaat op zijn computer te zien. Die moet dan nog wel de juiste conclusies trekken", vertelt bedenker Senne Gorris, die zelf halftijds KNO-arts is.

"De huidige test, waarbij de verpleegster manueel alle stoffen in de voorarm prikt dateert van 1959. Onvoorstelbaar toch", stelt Senne in een gesprek op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Intussen kreunen de ziekenhuizen onder personeelstekort en vragen ze me of ik het toestel niet sneller kan leveren. Want met het toestel kan je iemand uitsparen, die dan iets anders kan doen." 

Het bedrijf van Senne, Hippo Dx, haalde recent anderhalf miljoen euro op om de productie van het nieuwe toestel op te starten. Dat zal volgens de huidige vooruitzichten vanaf 2023 gebeuren. 

Beluister hieronder het gesprek met Senne Gorris:

Meest gelezen