NASA

Intrige aan boord van ruimteschip: boorde NASA-astronaute een gat in de wand uit liefdesverdriet?

Er is een nieuwe theorie opgedoken over een vreemd voorval in het internationaal ruimtestation ISS in 2018, waarbij plots een gat in de wand van een Russisch ruimtetuig werd vastgesteld. Het was nooit duidelijk hoe dat gat daar kwam, al zijn wel al verschillende theorieën de ronde gegaan. Russische media beweren nu dat het gat bewust gemaakt is door een Amerikaanse astronaute, na een stukgelopen affaire aan boord.

Op 30 augustus 2018 was het even schrikken aan boord van een Russische sojoezraket. Op het moment dat het ruimtetuig gekoppeld werd aan het internationaal ruimtestation ISS daalde daar de luchtdruk plots aanzienlijk. De oorzaak lag bij een gat, van nog geen 2 millimeter groot, in de wand. Gelukkig konden de astronauten en de bemanningsleden het gat snel herstellen met stopverf, maar sindsdien zijn er wel veel vraagtekens rond de oorzaken van dat gat. 

Verschillende theorieën

Een eerste theorie was een meteorietinslag. Een stuk van een meteoriet zou tegen het ruimtetuig beland zijn en zou zo het gat hebben veroorzaakt. Die theorie bleek al snel niet te kloppen. "Als de oorzaak een meteorietinslag was, dan had je dat ook aan het gat gezien", vertelt Koen Geukens, educatief medewerker bij Volkssterrenwacht Urania, in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Het zou duidelijk zijn dat er iets van buiten naar binnen is gevlogen, en dat was niet het geval."

Maar wat is er volgens de Russen dan wel gebeurd? De Russische media wijzen met de vinger naar een Amerikaanse astronaute, Serena Aunon-Chancellor. "Eerst ging het verhaal de ronde dat Chancellor aan boord van het ruimtetuig een acute trombose had gekregen", vertelt Geukens. "Daarna zou ze in paniek zijn geslagen waarna ze een gat in de wand boorde om sneller naar de aarde terug te kunnen keren."

Die theorie bleek ook weer niet juist te zijn. 3 jaar na de feiten heeft het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos zelf een onderzoekscommissie opgericht, en dit jaar kwam die tot een slotsom. 

Chancellor zou een affaire hebben gehad met een andere astronaut aan boord

Koen Geukens van Volkssterrenwacht Urania

"Chancellor zou, volgens Russische media, een affaire hebben gehad met een andere astronaut aan boord", vertelt Geukens. Die relatie zou volgens bronnen niet goed afgelopen zijn, waardoor de astronaute "mentale problemen" had ontwikkeld. Toen de getrouwde Chancellor de romance zag stranden, zou ze alles gedaan hebben wat ze kon om zo snel mogelijk weer naar haar echtgenoot te kunnen.

"Het was zelfs duidelijk dat de schade was toegebracht met een boormachine", zegt Geukens nog. Het gat was gemaakt in de capsule waarin Chancellor samen met de andere astronauten en bemanningsleden van en naar het internationaal ruimtestation ISS vervoerd werden. Eenmaal aangekomen hecht die capsule zich aan het ISS.

"Verhaal klopt niet"

"NASA ontkent het verhaal in alle toonaarden", gaat Geukens verder. "Ze zeggen dat ze te allen tijden weten waar elke astronaut zich bevindt, en dat ze altijd een melding krijgen als de druk in het ruimteschip daalt. Ze weten dus perfect wat er gebeurt."

"Die speculaties zijn onwaar en missen elke vorm van geloofwaardigheid”, zei NASA-topman Bill Nelson aan Ars technica. Ook NASA-topvrouw Kathy Lueders liet al van zich horen. “NASA-astronauten, zoals Serena Aunon-Chancellor, zijn enorm gerespecteerd, dienen hun land en leveren ongelooflijk waardevolle bijdragen aan het agentschap. We staan achter Serena.”

Die speculaties zijn onwaar en missen elke vorm van geloofwaardigheid

Bill Nelson, NASA-topman

Toch nemen de Russen de theorie heel serieus. Sterker nog: Rusland zou NASA aanklagen voor de sabotage van het ruimtetuig door één van hun astronauten. 

Wat er nu effectief gebeurd is, blijft in ieder geval nog een open vraag. Ook de motieven van de Russen wekken nog veel vraagtekens op. "Het kan dat de Russen een slechte kwaliteitscontrole hebben uitgevoerd en het gat hebben gemist", zegt Geukens. "Ze willen misschien geen gezichtsverlies lijden en zouden het dan in de schoenen van de Amerikanen proberen schuiven." Al bij al blijft het allemaal nog één groot raadsel.

Meest gelezen