Gevangenis Gitega
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens 38 doden en bijna 70 gewonden bij brand in Burundese gevangenis

In de hoofdstad van Burundi zijn bij een brand in de centrale gevangenis zeker 38 personen om het leven gekomen. Er raakten ook zo'n 69 gevangenen gewond. Dat heeft de vicepresident Prosper Bazombanza gemeld. Eerder dit jaar was er ook al brand uitgebroken in de gevangenis, toen vielen er geen dodelijke slachtoffers. 

In de centrale gevangenis in de Burundese hoofdstad Gitega, is een enorme brand uitgebroken. Volgens ooggetuigen  zijn sommige delen van de overbevolkte gevangenis volledig uitgebrand.  De brand brak rond 4 uur uit en was tegen de middag onder controle. Vicepresident Bazombanza heeft samen met vier ministers de plaats van de ramp reeds bezocht. 

Gevangenis Gitega
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Levend verbrand"

"We zijn beginnen te roepen dat we levend verbrand zouden worden toen we de hoge vlammen zagen, maar de agenten hebben geweigerd om de deuren van ons blok te openen", zei een van de gedetineerden die de brand heeft overleefd aan het Franse persagentschap AFP.

"Dat waren de bevelen die ze gekregen hadden, zeiden ze. Ik weet niet hoe ik ben kunnen ontsnappen, maar er zijn gevangenen die helemaal verbrand zijn." Volgens de gedetineerde zijn er verschillende gevangenen omgekomen in de brand. 

Een andere getuige zei aan AFP dat er tientallen gewonden naar het ziekenhuis werden overgebracht. Tegen de middag werden nog altijd gewonden geëvacueerd met pick-ups van leger en politie, terwijl anderen ter plaatse verzorgd werden door teams van het Rode Kruis.

Gevangenis Gitega
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Eerder brand uitgebroken in overbevolkte gevangenis

Eind november zaten er 1.539 gedetineerden opgesloten in deze gevangenis, dat blijkt uit cijfers van de gevangenisadministratie. Maar de capaciteit van deze penitentiaire inrichting is 400 gevangenen.

Op 21 augustus woedde er al een brand in de gevangenis, maar toen vielen er geen slachtoffers.

Sinds 2018 is Gitega hoofdstad van Burundi, maar Bujumbura blijft wel de economische hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse land.  De gevangenis werd eind jaren 20 gebouwd en is de op twee na grootste gevangenis van de vroegere Belgische kolonie.

 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen