Mobiele horecatrailer van VDAB test skills horecapersoneel: "Te veel open vacatures in West-Vlaanderen"

De VDAB komt in Veurne voor het eerst naar buiten met zijn mobiele horecatrailer. Een primeur voor Vlaanderen want met de trailer wil de VDAB sneller personeel vinden dat aan de slag kan in de horeca. Die sector krijgt de vacatures niet ingevuld sinds de coronacrisis.

In de West-Vlaamse horeca werden dit jaar niet minder dan 3.274 vacatures gemeld aan de VDAB. Daarvan zijn er nog steeds 927 niet ingevuld. Voor de kustgemeentes bedragen die cijfers respectievelijk 2036 en 600. Je hebt dus weinig redenen om vandaag in de horeca niet aan de slag te zijn en toch vindt de VDAB moeilijk de geschikte mensen. “Met de sluiting van de horeca zijn er heel wat mensen ergens anders aan de slag gegaan en een deel daarvan komt niet meer terug”, legt Erik Van Laeken, instructeur horeca bij de VDAB, uit. 

Om dat proces te vergemakkelijken staat er nog tot vrijdag op de Sint-Denisplaats in hartje Veurne een mobiele horecatrailer. Daarin test de VDAB kandidaten die bijvoorbeeld als kok of in de zaal aan de slag willen gaan.

Belegd broodje

“Alles begint met een gesprek rond de ervaring en de toekomstplannen”, vult Van Laeken aan. Daarna krijgt de kandidaat een eenvoudige opdracht voorgeschoteld: het maken van een belegd broodje. “Eenvoudig dat wel. Maar het laat toe snel een beeld te vormen van de kennis en de vaardigheden van de persoon.” Bij kennis gaat het dan om het gebruik van de juiste messen maar ook rond begrippen als ciseleren, eminceren, jullienne of brunoise. Bij de vaardigheden draait het vooral rond voedselveiligheid. “Gebruikt de kandidaat de juiste snijplanken? Hoe zit het met koeling, etikettering en persoonlijke hygiëne”, weet Van Laeken. 

Cursus volgen

Op het einde volgt er feedback rond de geschiktheid van de persoon om snel een job te vinden in de horeca en welk traject er nog eventueel moet gevolgd worden. “Het kan dan gaan om een cursus thuis online of een opleiding in een van onze competentiecentra. Maar ook een opleiding op de werkvloer behoort tot de mogelijkheden”, eindigt Van Laeken.
De horecatrailer staat nog tot vrijdag 10 december in Veurne en daarna van 31 januari tot 4 februari 2022 in Kortrijk. Kandidaten kunnen zich inschrijven bij de VDAB via claudine.seys@vdab.be of 0478 83 07 70

Meest gelezen