Foto Facebookpagina Moerbeke Ecologisch en Sociaal

Moerbeke-Waas hergebruikt 40 kerstbomen van vorig jaar. "We hebben ze gered van de verhakselaar"

De gemeente Moerbeke heeft vorig jaar een terrein ter beschikking gesteld waar de partij Moerbeke Ecologisch en Sociaal 50 gebruikte kerstbomen op heeft geplant. 40 hebben het overleefd. Gewoonlijk haalt de afvalverwerker de gebruikte kerstbomen op en worden ze verhakseld. Deze bomen konden nu terug naar de eigenaars die ze nog eens kunnen versieren. 

De partij MEnS (Moerbeke Ecologisch en Sociaal) heeft het hele jaar de gerecupereerde kerstbomen verzorgd. Ze kunnen nu terug naar de eigenaars die ze weer kunnen versieren. Op verschillende plaatsen is al gepoogd om gebruikte kerstbomen weer te planten en te recupereren het jaar nadien, maar dikwijls overleven de bomen het niet. In Moerbeke-Waas was het dit jaar een succes.

Seline Somers van MEnS legt uit dat de bomen in januari werden geplant, ze kregen water en het onkruid op het veld werd gewied. "De bomen die nog in goede staat waren toen ze geplant zijn, die hebben het overleefd. Er was maar 25% uitval". 

Tips om je boom te laten overleven

Je kerstboom kan het overleven als je hem buiten plant, op voorwaarde dat hij ook binnen goed verzorgd wordt. Dus water geven als hij binnen staat en "de boom mag op voorhand niet te warm staan, niet van de eerste keer van binnen naar buiten, maar even laten acclimatiseren in de garage bijvoorbeeld. Zo heeft hij tijd om zich aan te passen. Het moet ook een boom zijn met een grote kluit."

Toen de bomen op het terrein geplant werden kregen ze allemaal een naamkaartje, zodat de eigenaar zeker is dat hij zijn eigen boom terug heeft. "We hebben de eigenaars de keuze gegeven om de boom te komen halen, of om nog een jaartje te wachten", zegt Seline. "Want sommige experts zeggen dat ze beter nog een jaartje zouden rusten. De meeste mensen  zeggen dat de boom nog even mag blijven staan."  

Meest gelezen