Spilindex wellicht nog deze maand overschreden, uitkeringen en lonen stijgen begin 2022 alweer met 2 procent 

De uitkeringen en de lonen van het overheidspersoneel zullen wellicht begin volgend jaar al met 2 procent stijgen. Het Planbureau verwacht immers dat de spilindex al deze maand opnieuw overschreden zal worden. Ook in augustus was dat het geval en mogelijk volgt volgende zomer nog een indexstijging. Dat wordt dan de derde in zowat een jaar tijd.

Goed nieuws voor wie een uitkering krijgt of tot het overheidspersoneel behoort: begin volgend jaar krijg je waarschijnlijk opnieuw 2 procent meer bruto. Dat komt omdat de spilindex volgens het Planbureau deze maand al wordt overschreden. Een maand geleden voorspelde het dat dit pas in januari 2022 zou gebeuren, maar door de aanhoudende hoge inflatie gebeurt dat allicht al in december 2021.

De spilindex werd het laatst overschreden in augustus van dit jaar. Wanneer dat gebeurt, worden de sociale uitkeringen de maand nadien met 2 procent geïndexeerd, de weddes van het overheidspersoneel volgen nog een maand later.  In de privésector gaan de lonen ook omhoog, vaak met wat vertraging, afhankelijk van de sector waar je werkt.

Het Planbureau dacht tot nu toe ook dat er na die van begin 2022 geen nieuwe overschrijding zou zijn in de rest van volgend jaar, maar nu gaat het ervan uit dat de spilindex in augustus 2022 toch alweer overschreden zal worden. Als die prognose uitkomt, betekent dit dat de sociale uitkeringen en de weddes van het overheidspersoneel respectievelijk in september en oktober 2022 voor de derde keer in dertien maanden geïndexeerd zouden worden.

De inflatie, die in november met 5,64 procent op het hoogste niveau stond sinds juli 2008, zou nog tot en met maart volgend jaar boven de 5 procent blijven, verwacht het Planbureau nog. De gemiddelde jaarinflatie zou dit jaar uitkomen op 2,4 procent en in 2022 op 3,8 procent.

Onze specialist economie Steven Rombaut geeft een woordje uitleg

Videospeler inladen...

Meest gelezen