Foto: AZ Klina

Niersteenkliniek van AZ Klina in Brasschaat krijgt Europese erkenning en wordt zo opleidingscentrum voor urologen

De niersteenkliniek van AZ Klina in Brasschaat heeft een bijzondere erkenning gekregen van de Europese vereniging van Urologie. Daardoor wordt de kliniek erkend als Europees opleidingscentrum waar urologen uit het buitenland een opleiding krijgen in de behandeling en de preventie van nierstenen.

AZ Klina in Brasschaat behandelt elk jaar 500 nieuwe patiënten met nierstenen. De niersteenkliniek staat bekend voor haar totaalaanpak. De nierstenen worden behandeld in een hoogtechnologische operatiezaal maar daarnaast proberen urologen proberen ook de oorzaak te achterhalen. "Na elke behandeling worden de nierstenen van de patiënt opgestuurd en wordt de patiënt opgevolgd om te zien waarom hij of zij nierstenen maakt", legt dokter Vincent De Conick uit, die als uroloog aan het hoofd van een gespecialiseerd team staat. "Er wordt bloed en urine afgenomen en we vragen naar de voedingsgewoonten. Zo kunnen we vermijden dat de patiënt in de toekomst nieuwe nierstenen aanmaakt."

Als patiënten hetzelfde blijven eten en drinken, is er 50 procent kans dat ze opnieuw nierstenen ontwikkelen

Dokter Vincent De Coninck, uroloog AZ Klina

Eén op de tien Belgen ontwikkelt ooit in zijn leven nierstenen. De meeste daarvan zijn het gevolg van foute voedingsgewoonten. "Als die patiënten op dezelfde manier eten en drinken, is er 50 procent kans dat ze de volgende 5 à 10 jaar opnieuw nierstenen zullen krijgen. Als ze hun voedingsgewoonten wel aanpassen, daalt die kans tot 10 procent."

De niersteenkliniek van AZ Klina heeft een bijzondere erkenning gekregen van de Europese vereniging van Urologie. Zo wordt ze officieel erkend als Europees opleidingscentrum waar buitenlandse urologen een opleiding kunnen krijgen. In heel Europa zijn er maar vier opleidingscentra die deze erkenning hebben. AZ Klina behoort dus tot de Europese top. "Het is leuk dat we ook collega's kunnen opleiden om met dezelfde drijfveer nierstenen te behandelen en te voorkomen buiten onze regio", besluit dokter De Coninck.  

Meest gelezen